ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλώσεις για τη λειψυδρία και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες

iran-diadiloseis-gia-ti-leipsydria-kai-tis-diakopes-stin-ilektrodotisi-561446692

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη διαμαρτυρόμενοι για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με ορισμένους από αυτούς να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Η διαδήλωση αυτή ήταν συνέχεια μιας σειράς άλλων διαμαρτυριών, σε πολλές πόλεις της επαρχίας Χουζεστάν, με αφορμή τη λειψυδρία. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα, στην Τεχεράνη, οργανώθηκε «μια περιορισμένη συνάθροιση εμπόρων» σε δύο εμπορικά κέντρα, το Αλαεντίν και το Τσαρσού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που προκαλούνται από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ανέφερε το Iribnews, ο ιστότοπος της κρατικής τηλεόρασης.

«Ορισμένοι επωφελήθηκαν από τη συγκέντρωση για να δώσουν πολιτική χροιά στη δυσαρέσκεια των εμπόρων, φωνάζοντας συνθήματα κατά παράβαση των κανόνων», πρόσθεσε ο ιστότοπος, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Η ορολογία αυτή πάντως χρησιμοποιείται από τις αρχές όταν θέλουν να αναφερθούν σε συνθήματα κατά της εξουσίας.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή είπε ότι το απόγευμα είχαν αναπτυχθεί άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Η κατάσταση πάντως είχε επανέλθει στην κανονικότητα.

Από τις αρχές Ιουλίου στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε πολλές πόλεις του Ιράν σημειώνονται αλλεπάλληλες βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το πρακτορείο Fars, το οποίο πρόσκειται στους υπερσυντηρητικούς, δείχνει δεκάδες διαδηλωτές να φωνάζουν το σύνθημα «Ούτε Γάζα, ούτε Λίβανος, η ζωή μου για το Ιράν», αμφισβητώντας, φαινομενικά, την εμπλοκή του Ιράν στις περιφερειακές κρίσεις.

Η κυβέρνηση κάλεσε τον πληθυσμό να κάνει υπομονή και να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος, προειδοποιώντας ότι οι διακοπές μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Deutsche Welle