Σινοαμερικανικό βαλς με απόσταση

Σινοαμερικανικό βαλς με απόσταση

Δύσκολες οι συνομιλίες εκπροσώπων κινεζικού ΥΠΕΞ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΑΝΤΖΙΝΓΚ. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες, όπως φάνηκε από τις συνομιλίες ανάμεσα στην ηγεσία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και την υπ’ αριθμόν 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γουέντι Σέρμαν. Η Σέρμαν συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σίε Φεγκ στην πόλη Τιαντζίνγκ, σε απόσταση μιας ώρας από το Πεκίνο.

Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξε πόλεμος λέξεων συγκρίσιμος με αυτόν που είχε ξεσπάσει στην προηγούμενη διμερή συνάντηση, στο Ανκορατζ της Αλάσκας, αλλά αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά οι ογκούμενες διαφωνίες. «Η υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τον οξύ ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες. Σκοπεύουμε να εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε τη δική μας ανταγωνιστική θέση, αλλά δεν επιζητούμε συγκρούσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

«Η σχέση βρίσκεται σε τέλμα και αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες», δήλωσε ο Σιε. Σύμφωνα με τον Κινέζο υφυπουργό, ο κινεζικός λαός εκλαμβάνει την αμερικανική «ρητορική ανταγωνισμού, συνεργασίας και αντιπαλότητας» ως «απόπειρα ανάσχεσης και καταπίεσης της Κίνας».

Με βάση τις επίσημες κινεζικές δηλώσεις, ο Ζου Φενγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ναντζίνγκ, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες πρέπει να ήταν «πραγματικά πολύ δύσκολες». «Τα σχόλια του Σιε δείχνουν στην κινεζική κοινή γνώμη ότι η Κίνα δεν θα υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις», είπε ο Ζου. 

Μπάιντεν και Σι

Οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη συνάντηση ίσως αποτελούσε το πρώτο βήμα για μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο, στο περιθώριο της συνόδου του G8, δεν επιβεβαιώθηκαν. 

Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε Κινέζους αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες και να σταματήσουν να ζητούν από τον Καναδά την έκδοση της οικονομικής διευθύντριας της εταιρείας Huawei, Μενγκ Γουανζού. Οι ΗΠΑ ήγειραν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ, καθώς και το ζήτημα της «συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Ξινγιάνγκ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή