ΚΟΣΜΟΣ

Εξηγήσεις από το Ισραήλ ζητάει ο Μακρόν

exigiseis-apo-to-israil-zitaei-o-makron-561447226

ΠΑΡΙΣΙ. Σε διακρατικό ζήτημα ανάμεσα στη Γαλλία και στο Ισραήλ μετατράπηκε το θέμα των παρακολουθήσεων τηλεφώνων με το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO, όπως προκύπτει από το τηλεφώνημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, με άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι του γαλλικού βαθέος κράτους υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ζητήσει από το Ισραήλ να αποκλείσει τη διείσδυση του λογισμικού της NSO σε ευρωπαϊκά κινητά. 

Ο πρώην διευθυντής της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSE Μπερνάρ Μπαρμπιέ, ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων του γαλλικού ΥΠΕΞ Ζαν-Λουί Ζεργκορέν και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Γκιγιό σημειώνουν ότι από το στόχαστρο της NSO εξαιρούνται όχι μόνο αμερικανικά κινητά, αλλά, σύμφωνα με αναφορές, και κινητά με το πρόθεμα +7 (Ρωσία) και +86 (Κίνα). Οι συγγραφείς ζητούν να εξαιρεθούν και τα ευρωπαϊκά κινητά. Eπίσης η Ε.E. να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), ώστε να επιβάλλονται βαριά πρόστιμα για τη συλλογή δεδομένων από κινητά τηλέφωνα χωρίς δικαστική άδεια. Οι τρεις πρότειναν επίσης να αναπτύξει και η Γαλλία αντίστοιχες δυνατότητες, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τις επιθέσεις και να καταπολεμά την τρομοκρατία. 

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στο τηλεφώνημα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να διασφαλίσει ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί κατά προτεραιότητα. Ενα από τα κινητά τηλέφωνα του Μακρόν περιλαμβάνεται στους 50.000 αριθμούς που έγιναν στόχοι παρακολούθησης.

Η NSO διαψεύδει ότι όντως είχε διεισδύσει στο κινητό του Γάλλου προέδρου.