Μετεωρίτης φώτισε τον νορβηγικό ουρανό

Μετεωρίτης φώτισε τον νορβηγικό ουρανό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΣΛΟ. Ενας ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης φώτισε τον ουρανό της νότιας Νορβηγίας την Κυριακή, δημιουργώντας εντυπωσιακό θέαμα, ενώ ένα μέρος του ίσως να έφθασε μέχρι το έδαφος, πιθανώς κοντά στο Οσλο. Οι αναφορές παρατηρήσεων της πτώσης ξεκίνησαν στη 1 π.μ. τοπική ώρα, ενώ δεν αναφέρθησαν τραυματισμοί ή ζημιές.

Μια κάμερα στην πόλη Χόλμεστραντ, νότια του Οσλο, κατέγραψε τη βολίδα να πέφτει. Το δίκτυο Norwegian Meteor ανέλυσε τα πλάνα από τα βίντεο και άλλα δεδομένα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει την προέλευση και τον προορισμό του μετεωρίτη. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ίσως να έπεσε σε μια μεγάλη δασώδη περιοχή που ονομάζεται Finnemarka, 60 χλμ. δυτικά του Οσλο. «Αυτό είναι τρελό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μόρτεν Μπίλετ του Norwegian Meteor, που είδε και άκουσε τον μετεωρίτη. Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα δεν είχαν εντοπιστεί συντρίμμια και δεδομένης της δυσκολίας της θέσης τοποθεσίας, σύμφωνα με τον Μπίλετ, η αναζήτηση θραυσμάτων μπορεί να διαρκέσει «ακόμα και δέκα χρόνια».

Ο μετεωρίτης ταξίδεψε με ταχύτητα 15-20 χλμ. ανά δευτερόλεπτο και φώτισε τον νυχτερινό καλοκαιρινό ουρανό της Νορβηγίας για πέντε έως έξι δευτερόλεπτα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν, επίσης, ότι ένιωσαν έναν ισχυρότερο άνεμο, λόγω του μετεωρίτη, καθώς προκάλεσε κύμα πίεσης. «Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν ένας μεγάλος βράχος που ταξίδεψε πιθανώς από την περιοχή μεταξύ των πλανητών Αρη και Δία, όπου βρίσκεται η ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Οταν εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα προκάλεσε σε εμάς τους ειδικούς έναν θορυβώδη, λαμπρό και μεγάλο ενθουσιασμό, ίσως λίγο φόβο σε κάποιους άλλους», δήλωσε ο Μπίλετ. 

Αναφορές για ζημιές από την πτώση δεν υπήρξαν ούτε μαρτυρίες τρομοκρατημένων κατοίκων: σε παρόμοιο συμβάν, το 2013, μετεωρίτης που εξερράγη πάνω από την κεντρική Ρωσία, κοντά στην πόλη Τσελιάμπινσκ, έβρεξε φλεγόμενα θραύσματα σε μια τεράστια περιοχή και το ωστικό κύμα που προκάλεσε είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν πολλά παράθυρα, να καταστραφούν κτίρια και να τραυματιστούν 1.200 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή