Λιώνει ο πάγος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Λιώνει ο πάγος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Στην 68η επέτειο από την εκεχειρία με την οποία έληξε ο πόλεμος της Κορέας, τα δύο κορεατικά κράτη αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τις γραμμές της μεταξύ τους επικοινωνίας. Οι γραμμές είχαν κοπεί μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, καθώς η στάση των ΗΠΑ έχει άμεσες επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών. 

Αντιστοίχως, η παρουσία μιας νέας κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον ενδέχεται να συνέβαλε στη χθεσινή εξέλιξη. Οι δύο πρόεδροι, Μουν Τζάε Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές από τον Απρίλιο, ενόψει και της συνάντησης του Μουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, τον Μάιο. 

Τον Ιούνιο, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για τη Βόρεια Κορέα, Σουνγκ Κιμ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τη Βόρεια Κορέα «οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος και χωρίς προϋποθέσεις». Οι αμερικανικές κυρώσεις παρέμειναν στη θέση τους και η ρητορική από τη Βόρεια Κορέα συνέχισε να είναι εχθρική, αλλά η χθεσινή κίνηση της αποκατάστασης των γραμμών επικοινωνίας μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο βήμα. 

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Aμυνας επιβεβαίωσε ότι τα στρατεύματα των δύο χωρών ξεκίνησαν τακτική επικοινωνία, δύο φορές την ημέρα. Eκατέρωθεν της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης υπάρχει, παγίως, μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, που καθιστά καίριες τις επαφές μεταξύ των στρατευμάτων προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους το ταχύτερο δυνατό και να δρομολογήσουν εκ νέου την πρόοδο των σχέσεών τους», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μουν, Παρκ Σόο Χιουν. «Υποστηρίζουμε τον διάλογο και τις επαφές», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του. «Η διπλωματία και ο διάλογος έχουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αποπυρηνικοποίησης και ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή