Στο κενό των ΗΠΑ εισχωρεί η Ρωσία

Στο κενό των ΗΠΑ εισχωρεί η Ρωσία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία εισχωρεί στο κενό ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, επιδιώκοντας να επαναβεβαιώσει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία αλλά και να αποφύγει την εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού, επισημαίνει ανάλυση των Financial Times. Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα έστειλε τεθωρακισμένα στα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν, ώστε να προστατεύσει τους Τατζίκους συμμάχους της από τις πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της κυβέρνησης της Καμπούλ. 

Επαφές από το 2018

Παρότι η Ρωσία θεωρεί τους Ταλιμπάν απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που είχαν δημόσιες επαφές μαζί τους, το 2018. «Η Ρωσία δεν θέλει καθεστώτα που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στην πίσω αυλή της», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Ασφαλείας και Συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Ασφαντιάρ Μιρ. Αντιθέτως, ο Πούτιν επιδιώκει μια νέα σχέση με τους Ταλιμπάν, που ελπίζει ότι θα περιορίσει την απειλή από τον ISIS και την Αλ Κάιντα. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, πρόσφατα περιέγραψε την προέλαση των Ταλιμπάν εις βάρος της κυβέρνησης της Καμπούλ ως ενίσχυση για τη Ρωσία, επειδή θα βγάλει από το παιχνίδι πιο επικίνδυνες τζιχαντιστικές ομάδες. Εξάλλου, για τον Πούτιν, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από την αμερικανική αποχώρηση δεν εξαντλούνται στο Αφγανιστάν, καθώς η Μόσχα επιδιώκει να ανακτήσει την ισχύ της σοβιετικής περιόδου και τον ρόλο της ως εγγυήτριας της ασφάλειας μεγάλου τμήματος της ευρασιατικής ηπείρου.  

«Το θέμα για τη Ρωσία δεν είναι να βοηθήσει την ειρηνική διευθέτηση στο Αφγανιστάν. Οι κινήσεις της γίνονται για την ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής Ασίας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εταίροι ή σύμμαχοί της και οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υποθετική απειλή δεδομένης της κατάστασης στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός σε θέματα ασφαλείας Αρκάντι Ντούμπνοφ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή