Βρετανικό πράσινο φως για είσοδο από Ε.Ε., ΗΠΑ

Βρετανικό πράσινο φως για είσοδο από Ε.Ε., ΗΠΑ

Αντίδραση των Εργατικών για χαλάρωση των περιορισμών – Σε αντίθετη κατεύθυνση η Γερμανία, με αυστηροποίηση μέτρων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως για είσοδο στην Αγγλία των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. χωρίς υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα έδωσε χθες το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο. Το νέο μέτρο ισχύει για όσους προέρχονται από χώρες της λεγόμενης «πορτοκαλί λίστας». Η χαλάρωση των περιορισμών, που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ήδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Εργατικών, που τη χαρακτήρισαν «επικίνδυνη», αλλά και του επικεφαλής της Ουαλλίας, που εκτιμά ότι η εξέλιξη εγκυμονεί κινδύνους. Ο νέος κανονισμός δεν εξαλείφει την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ πριν από την άφιξη στη Βρετανία. 

Στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτήν της αυστηροποίησης των μέτρων εισόδου, κινείται η Γερμανία. Από την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας θα εισαγάγει την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού για την είσοδο στη χώρα, ακόμα και από τους πλήρως εμβολιασμένους. Οι αφιχθέντες από ορισμένα κράτη που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», όπως είναι η Ισπανία και η Ολλανδία, εφόσον δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, θα υποχρεώνονται σε δεκαήμερη καραντίνα. 

Στην κατεύθυνση των υποχρεωτικών εμβολιασμών τουλάχιστον των δύο εκατομμυρίων υπαλλήλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προσανατολίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ακολουθώντας τα παραδείγματα κρατών της Ε.Ε. Εφόσον θεσμοθετηθεί το μέτρο, όποιοι επιλέξουν να μην εμβολιασθούν θα υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαγνωστικά τεστ αλλά και θα αναγκάζονται να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φορούν μάσκα, ενώ θα αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που την Τρίτη παραδέχθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ομοσπονδιακών υπαλλήλων εξετάζεται, θα αναλύσει περαιτέρω τη στόχευση της κυβέρνησής του σήμερα το απόγευμα, κάνοντας γνωστά «τα επόμενα βήματα της προσπάθειας εμβολιασμού όσο περισσότερων Αμερικανών είναι δυνατόν». H πρώτη ομοσπονδιακή υπηρεσία που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ήταν το υπουργείο Βετεράνων, το οποίο επέβαλε στους 115.000 υγειονομικούς που εργάζονται εκεί να εμβολιασθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Η προσέγγιση του θέματος των υποχρεωτικών εμβολιασμών απηχεί τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνονται ανώτατοι αξιωματούχοι των ομοσπονδιακών υγειονομικών φορέων για τη ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία εγκυμονεί ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για τα παιδιά, τους πιο ηλικιωμένους Αμερικανούς αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Χθες, η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δρ Ροσέλ Βαλένσκι, αιτιολογώντας την απόφαση του φορέα για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς, δημόσιους χώρους ακόμα και από πλήρως εμβολιασμένους, τόνισε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι δυνατό να μεταδοθεί και από αυτούς. 

Σε κλοιό το Σίδνεϊ

Εν τω μεταξύ, η Αυστραλία εξακολουθεί να ζει στον κλοιό της «Δέλτα», με το Σίδνεϊ να καταγράφει τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη Νέα Νότια Ουαλλία, παρά την εφαρμογή lockdown. Η πρωθυπουργός της πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικλίαν, επιβεβαίωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες. Σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφεται και στο Ισραήλ, παρότι έχει εμβολιασθεί με τουλάχιστον μία δόση το 61,9% του πληθυσμού. Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πλέον τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών.

Τέλος, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca για το εμβόλιό της και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν αυξάνεται από τη χορήγηση της δεύτερης εμβολιαστικής δόσης. Ειδικότερα, η φαρμακοβιομηχανία διαπίστωσε ότι ανά κάθε εκατομμύριο εμβολιασθέντων με την πρώτη δόση AstraZeneca καταγράφηκαν 8,1 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία, ενώ μετά τη δεύτερη δόση οι περιπτώσεις δεν ξεπέρασαν τις 2,3. H φαρμακοβιομηχανία σημειώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος επιβαρυντικός παράγοντας που να καθιστά πιθανότερη την εμφάνιση θρόμβων, ούτε έχει εντοπισθεί η αιτία της σπανιότατης παρενέργειας.]

Αισιοδοξία και αμφιβολίες

Αισιοδοξία προκαλεί η συνεχιζόμενη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αγγλία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, επισήμανε χθες ότι είναι πολύ πρόωρο να καταλήξουμε στο αν πράγματι καταγράφεται σταθερή πτωτική τάση. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η μείωση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται στο ότι επήλθε η κλιμάκωση του πανδημικού κύματος και κατά συνέπεια καταγράφεται μείωση στη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα». Ιδιαίτερα σκεπτικιστής εμφανίζεται ο καθηγητής Επιδημιολογίας Πίτερ Οπενσο, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, ο οποίος επισήμανε ότι τον τελευταίο καιρό το σύστημα αναφοράς των λοιμώξεων καθυστερεί και η επιβεβαίωση της τάσης απαιτεί περισσότερα στοιχεία, που θα δοθούν τις επόμενες ημέρες από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία. Επίσης, τόνισε ότι ακόμη δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα της πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, στις 19 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή