ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Τρίτη, μία δεκαετία μετά την καταδίκη της εταιρείας Hobby Lobby, ιδιοκτησίας της οικογένειας Γκριν, για παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων, η εισαγγελία του Μπρούκλιν διέταξε τη δέσμευση της Επιγραφής των Ονείρων του Γκιλγκαμές, η οποία περιέχει σε σφηνοειδή γραφή απόσπασμα του ομώνυμου έπους, ενός από τα αρχαιότερα θρησκευτικά κείμενα στον κόσμο.
Το 2014, η δισεκατομμυριούχος οικογένεια Γκριν, που ανήκει σε υπερσυντηρητική ευαγγελική αίρεση, ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον. Η εταιρεία τους απέκτησε για τον σκοπό αυτόν την επιγραφή του Γκιλγκαμές, 8×7 εκατοστών, έναντι 1,6 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού New York Magazine. Ο πωλητής της επιγραφής εμφάνισε νομότυπα πιστοποιητικά προέλευσης και υποστήριξε ότι το σπανιότατο αντικείμενο βρισκόταν ξεχασμένο σε φορτίο χάλκινων θραυσμάτων που αποκτήθηκε σε δημοπρασία, το 1981. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης, όμως, διατείνεται ότι τα πιστοποιητικά είναι πλαστά και η επιγραφή της ακκαδικής περιόδου (πριν από 3.500 χρόνια) λεηλατήθηκε από μουσείο στο Ιράκ μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο, το 1991.
Η πώληση της επιγραφής είναι ως εκ τούτου παράνομη, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία κατά της εισαγωγής ιρακινών αρχαιολογικών θησαυρών που αφαιρέθηκαν από τη χώρα μετά τον Αύγουστο του 1990. Το νομοθέτημα ψηφίσθηκε το 2004 με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της προώθησης ύποπτης προέλευσης αρχαιοτήτων στην αγορά της Δύσης. Το ιρακινό υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιεί τώρα έρευνα για να διαπιστώσει αν η επιγραφή προήλθε από κρατικό μουσείο του Ιράκ.
Η οικογένεια Γκριν επέλεξε να αγνοήσει τις γνώμες ειδικών και έχει αποκτήσει πληθώρα πλαστών έργων τέχνης, αλλά και προϊόντα λεηλασίας από πολεμικές ζώνες. Το μουσείο των Γκριν προωθεί κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου, σύμφωνα με την οποία ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν σε έξι ημέρες, για να αναπαυθεί την εβδόμη. Το 2017, το πολιτιστικό ίδρυμα των Γκριν υποχρεώθηκε από τη Δικαιοσύνη να επιστρέψει στις Αρχές της Αιγύπτου και του Ιράκ 11.000 αντικείμενα, προϊόντα λαθρανασκαφής και λαθρεμπορίου, κυρίως τμήματα παπύρων, επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή και μικρές, πήλινες σφραγίδες.
Η επίμαχη επιγραφή περιγράφει το όνειρο του μυθολογικού ήρωα Γκιλγκαμές, που ίσως να βασίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο, ηγεμόνα της ακκαδικής αυτοκρατορίας.