Πιέσεις παραίτησης σε υπουργούς του Ορμπαν

Πιέσεις παραίτησης σε υπουργούς του Ορμπαν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Εκκλήσεις για παραίτηση μελών της ουγγρικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση των επικοινωνιών πολιτικών, δημοσιογράφων και ιδιοκτητών ΜΜΕ, μέσω της ισραηλινής κατασκοπευτικής εφαρμογής Pegasus, απηύθυνε χθες η ουγγρική αντιπολίτευση.

Οι αποκαλύψεις, που δημοσιεύθηκαν στον Guardian, στηρίζονται σε έρευνα ειδικών, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κατασκοπευτική εφαρμογή της ισραηλινής εταιρείας NSO είχε «μολύνει» τα κινητά τηλέφωνα χρηστών. «Η υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να παραιτηθεί», είπε ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκεργκέλι Καρατσόνι, επικρατέστερο στέλεχος της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσει τον Ορμπαν στις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Τη Δευτέρα το βράδυ, περίπου 1.000 πολίτες συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση με αφορμή τις αποκαλύψεις. «Το σκάνδαλο αυτό αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Απαιτούμε την παραίτηση της κυβέρνησης», είπε η ευρωβουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, Μομέντουμ, Αννα Ντόναθ.

Η ουγγρική νομοθεσία ορίζει ότι σε υποθέσεις που άπτονται της κρατικής ασφάλειας, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να ζητήσουν την παρακολούθηση ατόμων χωρίς δικαστική έγκριση, παρά μόνο με την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης. Η υπουργός Γιουντίτ Βάργκα έχει αρνηθεί να αποκαλύψει εάν οι ουγγρικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν το λογισμικό Pegasus, έχοντας ωστόσο δηλώσει ότι «κάθε χώρα χρειάζεται τέτοια εργαλεία». Η υπουργός αρνήθηκε επίσης να εξηγήσει ποιο κρατικό συμφέρον εξυπηρετείται από την υποκλοπή των επικοινωνιών δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών. 

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, αλλά η απουσία τεσσάρων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ οδήγησε σε αναβολή της διαδικασίας λόγω έλλειψης απαρτίας.

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Η Βάργκα όφειλε να παραιτηθεί, εφόσον δεν προσέφερε πειστικές εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις», είπε ο Πέτερ Ουνγκάρ, βουλευτής της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον πέντε Ούγγροι δημοσιογράφοι εμφανίζονται στον κατάλογο των στόχων της παρακολούθησης. Το όνομα του δημάρχου της πόλης Γκέντολο και στελέχους της αντιπολίτευσης, Γκιόργκι Γκέμεσι, περιλαμβάνεται στον κατάλογο.

Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, θεωρείται φαβορί για την ηγεσία του αντιπολιτευτικού μετώπου με στόχο την απομάκρυνση του Ορμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή