ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Και ο στρατός στη μάχη τήρησης του λόκνταουν

Οι στρατιώτες δε θα φέρουν οπλισμό και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση σχετικά

Σίδνεϊ: Και ο στρατός στη μάχη τήρησης του λόκνταουν

Με τη συνδρομή και του αυστραλιανού στρατού θα επιβάλλονται πλέον οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο Σίδνεϊ, το οποίο πάντως ανέφερε την Παρασκευή μια ελαφρά μείωση των κρουσμάτων μόλυνσης τοπικής μετάδοσης του κορωνοϊού μετά την περαιτέρω σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων στα προάστια όπου καταγράφεται μεγάλη εξάπλωση.

Εκατομμύρια Αυστραλών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας τέθηκαν σε καθεστώς λοκντάουν -ένα από τα πιο σκληρά από την έναρξη της πανδημίας- έπειτα από σχεδόν πέντε εβδομάδες σταδιακά αυξανόμενων περιορισμών που απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο το ξέσπασμα των κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα που μεταδίδεται ταχύτατα.

Παρά το γεγονός ότι τα περιστατικά μειώθηκαν για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν προειδοποίησε ότι αυτά είναι ενδεχόμενο να αυξηθούν πάλι εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των ανθρώπων που είναι θετικοί στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και εξακολουθούν να κινούνται μέσα στην κοινότητα.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 170 κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ. Ο αριθμός των κρουσμάτων της Παρασκευής είναι μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ των 239 ημερήσιων κρουσμάτων που αναφέρθηκε την Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης:

Η κα Μπερετζικλιάν κάλεσε επίσης τους πολίτες να απόσχουν από τη διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται με τη συμμετοχή τους «να καταδικάσουν σε θάνατο» τους αγαπημένους τους.

Χιλιάδες ανθρώπων έλαβαν μέρος σε μία διαμαρτυρία κατά του λοκντάουν που έγινε στην πόλη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο προκαλώντας τις επικρίσεις της αστυνομίας και πολιτικών, οι οποίοι την χαρακτήρισαν ως μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης».

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να μείνουν σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, ενώ θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω.

Στην αστυνομία έχουν δοθεί νέες αρμοδιότητες για την επιβολή των περιορισμών με τη δυνατότητα να κλείνει τις επιχειρήσεις που παρανομούν, ενώ ο στρατός θα αρχίσει να βοηθά την αστυνομία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών στους περιορισμούς από τη Δευτέρα.

Τα μέλη του στρατού δε θα φέρουν οπλισμό, ενώ θα ενεργούν υπό τις διαταγές της πολιτειακής αστυνομίας και θα εκπαιδευτούν για την αποστολή αυτή μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Αυστραλία έχει διαχειριστεί την πανδημία πολύ καλύτερα από άλλες αναπτυγμένες χώρες με περίπου 34.000 κρούσματα μόλυνσης και 923 θανάτους, αλλά βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Επισημαίνεται πως μόνο το 18% των Αυστραλών ηλικίας άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ