ΛΟΝΔΙΝΟ. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ώστε να ανακληθεί η απόφαση της Δανίας για απελάσεις Σύρων προσφύγων στη Συρία ανακοίνωσαν Βρετανοί νομικοί. Βασισμένη σε αμφιλεγόμενα στοιχεία που χαρακτηρίζουν «ασφαλή» την περιοχή της Δαμασκού και τα περίχωρά της, η απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας αφορά περίπου 1.200 άτομα, στην πλειονότητά τους γυναίκες.
Επικίνδυνο προηγούμενο
«Η κατάσταση στη Δανία είναι πολύ ανησυχητική. Παρότι σε κάποιες περιοχές της Συρίας ο κίνδυνος από τις εμπόλεμες συγκρούσεις έχει πράγματι μειωθεί, ο κίνδυνος πολιτικά υποκινούμενης βίας παραμένει υψηλός. Πρόσφυγες που επιστρέφουν από την Ευρώπη μπαίνουν στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφερε το δικηγορικό γραφείο «Γκερνίκα 37» που ανέλαβε την υπόθεση. «Αν οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Δανίας να εξαναγκάσει πρόσφυγες σε επιστροφή στη Συρία επιτύχουν, θα αποτελέσουν επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτει η ανακοίνωση. H δικαστική προσφυγή ζητεί από τη Δανία να συμμορφωθεί με την αρχή της μη επαναπροώθησης (non-refoulement), όπως αυτή ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951.
Η Δανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, οπότε στην πράξη η διαδικασία απέλασης σημαίνει επ’ αόριστον εγκλεισμό σε προαναχωρησιακά στρατόπεδα. Τα στρατόπεδα αυτά βρίσκονται στο έδαφος της Δανίας, αν και η κυβέρνηση της χώρας αναζητεί τρόπους να τα μετατοπίσει εκτός συνόρων.
Αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο με εγκλεισμό στα στρατόπεδα είναι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι. Οι Αρχές της Δανίας αναγνωρίζουν ότι οι άνδρες, αν επιστρέψουν στη Συρία, θα υποχρεωθούν να καταταγούν στον στρατό του Ασαντ ή θα τιμωρηθούν για την αποφυγή στρατιωτικής θητείας. Γι’ αυτό οι εντολές απέλασης δεν αφορούν αυτούς, αλλά γυναίκες όπως η 27χρονη Γκάλια, που έφθασε στη Δανία το 2015. Η άδεια παραμονής της ανακλήθηκε τον Μάρτιο. Είναι η μόνη από την οικογένειά της που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.
«Δεν νιώθω τίποτα παρά μόνο φόβο στην προοπτική του να πάω στο κέντρο μεταναστών μόνη μου», λέει. «Αλλά δεν μπορώ και να επιστρέψω στη Συρία. Νομίζουν ότι έχω επιλογή, αλλά δεν έχω, αν επιστρέψω θα συλληφθώ. Σε αυτά τα κέντρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, δεν μπορείς να δουλέψεις, δεν μπορείς να σπουδάσεις. Είναι σαν φυλακές. Απλώς θα μαραζώσω εκεί μέσα».
Παρερμηνεύθηκαν
Ο Δανός δικηγόρος Γενς Ρι-Αντερσεν, ειδικός στις υποθέσεις μεταναστών, εκτιμά ότι η κυβέρνηση της χώρας ανακαλεί πλέον άδειες παραμονής με πιο αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των επικρίσεων από τον ΟΗΕ, από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την κοινή γνώμη της χώρας. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση ακούει και θα εγκαταλείψει τα σχέδια για την ώρα», εκτίμησε ο Ρι-Αντερσεν. «Εχουν γίνει πολλές αλλαγές στο σύστημα ασύλου την τελευταία διετία και είναι σαφές ότι όπως έχει γίνει δεν λειτουργεί πολύ καλά», λέει.
«Οι ειδικοί που συνέταξαν την αρχική έκθεση, με βάση την οποία η κυβέρνηση είπε ότι η Δαμασκός είναι ασφαλής, λένε ότι παρερμηνεύθηκαν. Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναθεωρήσει», εκτιμά. Το ίδιο ζήτημα είχαν αντιμετωπίσει το 2018 πρόσφυγες από τη Σομαλία. Οι περισσότεροι εξαφανίστηκαν πριν φθάσει η ώρα του εγκλεισμού στα προαναχωρησιακά κέντρα και της απέλασης.