Νέα δεδομένα στον πόλεμο κατά της COVID

Νέα δεδομένα στον πόλεμο κατά της COVID

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσωτερικό μνημόνιο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ που ήρθε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει νέα δεδομένα σχετικά με τη «Δέλτα». Η νέα μετάλλαξη δεν είναι μόνο πιο μεταδοτική, αλλά έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να υπερκεράσει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και να προκαλέσει βαρύτερη νόσηση συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη κορωνοϊού. Η επικεφαλής της υπηρεσίας, δρ Ροσέλ Βαλένσκι, τόνισε επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα προσβληθούν από αυτή μεταφέρουν εξίσου υψηλό ιικό φορτίο στη μύτη και στον λάρυγγα με τους ανεμβολίαστους και μπορούν να το μεταδώσουν στο περιβάλλον τους περίπου με την ίδια ευκολία. Γι’ αυτό θεωρήθηκε αναγκαία η επαναφορά της μάσκας και για τους εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους. Επίσης, η «Δέλτα» είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλους ιούς, όπως αυτοί του Εμπολα, του αναπνευστικού συνδρόμου Μέσης Ανατολής (Mers), της άτυπης πνευμονίας (Sars), της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και της ευλογιάς. Η μεταδοτικότητα συγκρίνεται μόνο με εκείνη της ανεμοβλογιάς. Συμπερασματικά, η έκθεση διαπιστώνει ότι «οι συνθήκες πολέμου άλλαξαν και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Παράλληλα, νέα στοιχεία που συγκεντρώνονται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ τροποποιούν περισσότερο όσα θεωρούσαμε έως σήμερα δεδομένα. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο ιατρικό κέντρο Σεβά και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal οf Medicine», ορισμένοι από όσους εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις παράγουν επτά φορές λιγότερα αντισώματα από άλλους και έτσι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στη λοίμωξη. 
Μια δεύτερη μελέτη, που επίσης εκπονήθηκε από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, υποδεικνύει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ως προς την αποτροπή σοβαρής νόσου μειώνεται στο 80% έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα». Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην αποτροπή θανάτου. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες, απευθυνόμενοι στην κυβέρνησή τους, ζητούν την επιβολή νέων μέτρων προειδοποιώντας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους με εκείνους του Ιουλίου 2020.

Χθες, το Ισραήλ ξεκίνησε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε πολίτες άνω των 60 ετών. Μεταξύ των πρώτων που έκαναν την ενισχυτική δόση ήταν ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και η σύζυγός του Μισάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή