Δολιοφθορά του PKK «βλέπει» ο Ερντογάν πίσω από τις φωτιές

Δολιοφθορά του PKK «βλέπει» ο Ερντογάν πίσω από τις φωτιές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το ενδεχόμενο οι δασικές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη νότια Τουρκία να οφείλονται σε πράξη δολιοφθοράς από μέρους του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου του PKK, ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της «προδοτικής ενέργειας».

Τέσσερις άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες το απόγευμα τη ζωή τους, ενώ δεκάδες χωριά και κάποια ξενοδοχεία σε 17 επαρχίες της χώρας εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους. Περισσότερες από 60 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στα παράλια της χώρας τις τελευταίες ημέρες. Το υπουργείο Δασών ανακοίνωσε χθες ότι οι πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες σε έξι από τις πληττόμενες επαρχίες.

Εικόνες ειδησεογραφικών συνεργείων έδειχναν χθες την εκκένωση οικισμών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της νότιας Τουρκίας, κοντά στην Αττάλεια, ενώ κάτοικοι παρακολουθούσαν ανήμποροι την καταστροφή των σπιτιών τους από τις φλόγες. Ο υπουργός Δασών Μπεκίρ Πακτεμιρλί είπε ότι οι φωτιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην περιοχή της Αττάλειας, καθώς και στην τουριστική επαρχία και στην πόλη των Μούγλων κοντά στην Αλικαρνασσό. «Ελπίζαμε να είχαμε θέσει υπό μερικό έλεγχο κάποιες από τις φωτιές αυτές μέχρι χθες το πρωί. Παρότι μπορώ να πω ότι είμαι κάπως αισιόδοξος, δεν εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι καλή», ανέφερε ο Πακτεμιρλί.

Εγκλωβίστηκαν

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κωμόπολη Μαναβγκάτ, 75 χλμ. ανατολικά της Αττάλειας, όταν εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττάλειας κατέβαλαν χθες υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, έχοντας εξασφαλίσει τη βοήθεια εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ενας άνθρωπος εντοπίσθηκε νεκρός την Πέμπτη στην περιοχή των Μούγλων στη Μαρμαρίδα.
Στη Μαναβγκάτ, 27 συνοικίες της πόλης εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, καθώς οι άνεμοι συνεχίζουν να μαίνονται στην περιοχή καθιστώντας αβέβαιη την τελική πορεία της φωτιάς. Κατοικημένες περιοχές εκκενώθηκαν στα Αδανα και στη Μυρσίνη, καθώς η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα. Νοσοκομείο της Μαναβγκάτ εκκενώθηκε και αυτό, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Σουκρού Σοζέν, περιέγραφε την Τετάρτη πως οι φλόγες έφθασαν μέχρι το κέντρο της πόλης, προτού αντιμετωπισθούν με εναέριες ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ενα ξενοδοχείο εκκενώθηκε στη Μαρμαρίδα, ενώ δύο νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν στην Αλικαρνασσό και στην επαρχία του Αϊδινίου. Η τουρκική πυροσβεστική αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πυρκαγιές στις επαρχίες του Οσμανίγε, του Καϊσερί, του Κοτσαελί, των Αδάνων, της Μυρσίνης και της Κιουτάχειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή