ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ένταση για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street – To Iσραήλ κατηγορεί το Ιράν

O υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ. διαμήνυσε πως σκοπεύει να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ την υπόθεση - Πιθανότατα μέσω drone η επίθεση, με δύο νεκρούς

Μέση Ανατολή: Ένταση για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street  – To Iσραήλ κατηγορεί το Ιράν

Έχοντας από χθες, Παρασκευή, κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση με δύο νεκρούς κατά τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στο Ομάν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ διαμήνυσε πως σκοπεύει να φέρει ενώπιον του ΟΗΕ την υπόθεση.

Η εταιρεία Zodiac Maritime, ιδιοκτησίας του Ισραηλινού Εγιάλ Οφέρ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χθες «τον θάνατο δύο μελών του πληρώματος: ενός Ρουμάνου και ενός Βρετανού», κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού στο πλοίο, που φέρει την ονομασία Mercer Street.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπήρξε, όμως η Dryad Global, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη θαλάσσια ασφάλεια με έδρα το Λονδίνο, έκανε λόγο για νέα «αντίποινα στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων» εχθρών, αναφερόμενη στο Ιράν και το Ισραήλ.

«Έδωσα οδηγίες στις πρεσβείες στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο και στον ΟΗΕ προκειμένου να εργαστούν με τους κυβερνητικούς συνομιλητές τους και τις αρμόδιες αντιπροσωπείες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λαπίντ.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε, επίσης, πως μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, υπογραμμίζοντας «την αναγκαιότητα μιας αυστηρής απάντησης στην επίθεση εναντίον του πλοίου, στην οποία σκοτώθηκε ένας Βρετανός πολίτης»

«Το Ιράν σπέρνει τη βία και την καταστροφή σε κάθε γωνιά της περιοχής», είχε ήδη καταγγείλει αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα δελτίο τύπου, όπου τόνιζε πως «το Ιράν δεν είναι μονάχα πρόβλημα του Ισραήλ, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στον κόσμο».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, απαντώντας σε ένα σήμα κινδύνου, έσπευσαν να βοηθήσουν το πλήρωμα του τάνκερ, που είχε στοχοθετηθεί και διέκριναν αποδείξεις επίθεσης, «δείχνοντας ξεκάθαρα» πως αυτή έγινε μέσω drone. 

Στο Ιράν, το αραβόφωνο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης επικαλέστηκε «ενημερωμένες πηγές στην περιοχή», που επιβεβαίωναν πως η επίθεση ήταν μια απάντηση σε μια «πρόσφατη ισραηλινή επίθεση» στη Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.