Πυρά του Αφγανού προέδρου κατά Ουάσιγκτον

Πυρά του Αφγανού προέδρου κατά Ουάσιγκτον

Ο υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία, Αρμιν Λάσετ, είπε ότι πρόσφυγες που παραβιάζουν τον νόμο θα απελαύνονται, ακόμη και στο Αφγανιστάν

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την απόφαση της Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει εσπευσμένα το Αφγανιστάν επέκρινε χθες από το βήμα της Bουλής ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι. «Αιτία της σημερινής κατάστασης είναι ότι η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ελήφθη ξαφνικά. Είχα προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι η αποχώρηση αυτή θα είχε συνέπειες», είπε ο πρόεδρος Γκάνι. Στο νότιο Αφγανιστάν, μάχες διεξάγονταν στα προάστια της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, Λασκάρ Γκα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν μία ακόμη επίθεση των Ταλιμπάν. «Αφγανικές δυνάμεις στο έδαφος, επικουρούμενες από αεροσκάφη, ανέκοψαν την επίθεση», ανέφερε ο αφγανικός στρατός σε ανακοινωθέν του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κάτοικος της Λασκάρ Γκα, Χάουα Μαλαλάι, είπε: «Οι μάχες είναι κοντά, το ηλεκτρικό λειτουργεί λίγες ώρες την ημέρα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι τηλεπικοινωνίες δεν λειτουργούν. Τα φαρμακεία έκλεισαν, αφού δεν υπάρχουν φάρμακα». Μάχες διεξάγονταν χθες και στα περίχωρα της Κανταχάρ, πάλαι ποτέ προπυργίου των Ταλιμπάν και γενέτειρας του ιδρυτή τους, μουλά Ομάρ. Το αεροδρόμιο της Κανταχάρ δέχθηκε την Κυριακή επίθεση με όλμους, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές στον διάδρομο προσγείωσης, οδηγώντας σε αναστολή των πτήσεων για πολλές ώρες.

Στην ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Γκάνι ανέφερε ότι οι Αρχές έχουν εκπονήσει σχέδιο έξι μηνών για την πάταξη της εξέγερσης των Ταλιμπάν, αν και παραδέχθηκε ότι το αντάρτικο δεν είναι πια ανοργάνωτο. Σκληρή γραμμή υιοθέτησε χθες ο συντηρητικός υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία, Αρμιν Λάσετ, λέγοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι «οι εγκληματίες πρέπει να απελαύνονται στις χώρες τους, συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή