Σε πύρινο κλοιό η Νότια Ευρώπη

Σε πύρινο κλοιό η Νότια Ευρώπη

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία εξαιτίας του καύσωνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές πλήττουν από το Σαββατοκύριακο μεγάλες περιοχές στη νοτιοδυτική Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς οι θερμοκρασίες στη μεσογειακή λεκάνη τις τελευταίες εβδομάδες είναι ασυνήθιστα υψηλές.

Στην ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες ιταλική επαρχία της Πεσκάρα, η ανησυχία για την εξέλιξη της τοπικής πυρκαγιάς ήταν χθες έντονη. Παρά την παρουσία πολλών φαινομενικά αδιάφορων λουομένων στην παραλία, οι φλόγες βρίσκονταν χθες εκτός ελέγχου, οδηγώντας τις Αρχές στην εκκένωση οίκου ευγηρίας και ορισμένων κατοικιών στην πορεία της πυρκαγιάς. Πέντε άνθρωποι διακομίσθηκαν σε νοσoκομείο της Πεσκάρα αφού αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τον πυκνό καπνό. Ο δρυμός της Πινέτα κάηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάρλο Μάσκι: «Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Ο δρυμός αυτός είναι οι ίδιες οι ρίζες της Πεσκάρα, η καρδιά της ιστορικής μας πόλης, ο πνεύμονας πρασίνου της και τον βλέπω σήμερα κατεστραμμένο. Είναι να βάζει κανείς τα κλάματα».

Στην Τουρκία, περισσότερες από 120 δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο, με τις κρατικές υπηρεσίες να επιστρατεύουν «κολοσσιαία» μέσα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Τις πυρκαγιές, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής οκτώ νεκρούς κυρίως στην επαρχία της Μαρμαρίδας αλλά και έξω από την Αλικαρνασσό, αντιμετωπίζουν 13 αεροσκάφη, 45 ελικόπτερα, 700 βυτιοφόρα, 130 εκσκαπτικά μηχανήματα και 4.800 πυροσβέστες. Οι φετινές δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία έχουν κάψει δέκα φορές περισσότερες εκτάσεις από τον μέσο όρο παλαιότερων ετών, οδηγώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν σε εκτιμήσεις ότι πίσω από τους εμπρησμούς κρύβονται πράκτορες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK. Συνοικία του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) εκκενώθηκε χθες το βράδυ, καθώς οι φλόγες απειλούσαν σπίτια, ενώ 540 πελάτες ξενοδοχείων στα τουρκικά παράλια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τουρίστες εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία τους και στην περιοχή της Αττάλειας, ενώ δύο απανθρακωμένες σοροί εντοπίσθηκαν έξω από την πόλη. Το θερμόμετρο στην Αττάλεια έδειχνε χθες 40 βαθμούς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συνεχίζουν να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Επικρίσεις δέχεται, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος από την αντιπολίτευση, μετά την αποκάλυψη ότι η Τουρκία διαθέτει ελάχιστα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ότι η Αγκυρα αναγκάσθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της Γαλλίας, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για την από αέρος πυρόσβεση.

Περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους και ελαιώνων έγιναν στάχτη το Σαββατοκύριακο στη Σαρδηνία, ενώ η Πυροσβεστική της μεσογειακής νήσου κατέγραψε 800 αναζωπυρώσεις. «Η Πυροσβεστική έχει επέμβει τις τελευταίες ώρες στη Σικελία, στην Πούλια, στην Καλαβρία, στο Λάτιο και στην Καμπανία». έγραψε σε μήνυμά του ο αρχηγός της ιταλικής Πυροσβεστικής, που διέταξε τη συνέχιση των επιχειρήσεων πυρόσβεσης κοντά στις σικελικές πόλεις της Κατάνια, του Παλέρμο και των Συρακουσών.

Από τη μεριά τους οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη δασική πυρκαγιά κοντά στην τεχνητή λίμνη του Σαν Χουάν, 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης, αγαπημένη παραλία για κολύμβηση των Μαδριλένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή