Αποζημίωση ύψους 71,5 εκατ. από τη Zoom

Αποζημίωση ύψους 71,5 εκατ. από τη Zoom

Η εταιρεία Zoom φέρεται να παραβίασε το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών, μοιράζοντας προσωπικά δεδομένα με τη Facebook, την Google και το LinkedIn

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΧΟΣΕ. Η Zoom Video Communications συμφώνησε να πληρώσει αποζημιώσεις 71,5 εκατ. ευρώ και να ενισχύσει τις πρακτικές για τη διασφάλιση του ιδιωτικού απορρήτου, στο πλαίσιο διευθέτησης αγωγής εις βάρος της. Σύμφωνα με την αγωγή, η Zoom φέρεται να παραβίασε το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών, μοιράζοντας προσωπικά δεδομένα με τη Facebook, την Google και το LinkedIn και επιτρέποντας σε χάκερ να παρεμβαίνουν σε συναντήσεις του Zoom, σε μια πρακτική που ονομάζεται Zoombombing. Ο προκαταρκτικός διακανονισμός που κατατέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου απαιτεί έγκριση από την περιφερειακή δικαστή Λούσι Κοχ στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

Η αγωγή που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2020 στο επαρχιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στη βόρεια περιφέρεια της Καλιφόρνιας, είναι μόνο μία από τις πολλές νομικές καταγγελίες που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με έδρα το Σαν Χοσέ και κατατέθηκε για λογαριασμό των συνδρομητών του Zoom Meetings σε εθνικό επίπεδο, καθώς και δωρεάν χρηστών. Οι συνδρομητές που κατέθεσαν την αγωγή θα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων της τάξης του 15% των βασικών τους συνδρομών ή 21 ευρώ, ανάλογα με το ποιο ποσό θα είναι μεγαλύτερο. Η εταιρεία συναίνεσε στη δημιουργία μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης των χρηστών όταν οι οικοδεσπότες συναντήσεων ή άλλοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων στις συσκέψεις. Παράλληλα δεσμεύτηκε να παράσχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στους υπαλλήλους της σχετικά με το απόρρητο και τον χειρισμό δεδομένων.  

Η Zoom, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε στην παροχή αποζημιώσεων, αρνήθηκε το όποιο λάθος της. «Το απόρρητο και η ασφάλεια των χρηστών μας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τη Zoom και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι χρήστες μας», ανέφερε σε δήλωσή της την Κυριακή η εταιρεία. Παρόλο που η Zoom συγκέντρωσε περίπου 1,1 δισ. ευρώ σε συνδρομές από τα μέλη της, οι δικηγόροι των εναγόντων χαρακτήρισαν εύλογο τον διακανονισμό των 71,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου των κινδύνων της διαδικασίας και σκοπεύουν να διεκδικήσουν έως και 17,9 εκατ. ευρώ για νομικά έξοδα.

Κατά την πρακτική του Zoombombing, ξένα άτομα καταλαμβάνουν συσκέψεις Zoom διαφόρων χρηστών και προβάλλουν πορνογραφικό υλικό, χρησιμοποιούν ρατσιστική γλώσσα ή δημοσιεύουν άλλο ενοχλητικό ή προσβλητικό περιεχόμενο. Αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή