Κορωνοϊός: Σε σύγχυση οι Αμερικανοί για την πανδημία

Κορωνοϊός: Σε σύγχυση οι Αμερικανοί για την πανδημία

Αντικρουόμενες οδηγίες από τον Λευκό Οίκο και το CDC για τη χρήση μάσκας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγχυση έσπειραν στους Αμερικανούς οι αντικρουόμενες πληροφορίες και συστάσεις για τα εμβόλια και τη χρήση μάσκας από τον Λευκό Οίκο και το κέντρο καταπολέμησης λοιμώξεων CDC, καθώς η επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στο κοινό. Η υγειονομική κρίση, την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν ήλπιζε ότι έχει θέσει υπό έλεγχο, μεταβάλλεται ταχύτερα από την ικανότητα προσαρμογής της χώρας. Οι μεταλλάξεις του ιού, οι νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, το βαθύ ιδεολογικό χάσμα και οι 18 μήνες διαρκώς μεταβαλλόμενων υγειονομικών οδηγιών, έκαναν τους Αμερικανούς καχύποπτους απέναντι στις κρατικές συστάσεις. «Παρότι θέλουμε να τελειώσουμε με την πανδημία, αυτή δεν έχει τελειώσει μαζί μας. Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί λίγο ακόμη», είπε η επικεφαλής του CDC, δρ Ροσέλ Βαλένσκι. Η σύγχυση, όμως, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις αρχές της εβδομάδας. Στην πολιτεία της Λουιζιάνα, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης επανέφερε σε ισχύ την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, όπως έκανε και το Σαν Φρανσίσκο. Στη Νέα Υόρκη ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο αρνήθηκε να κάνει το ίδιο.

Η διάσταση απόψεων δεν μοιάζει, στο μεταξύ, να εξαρτάται από την ιδεολογική χροιά. Η αριστερή δήμαρχος του Σικάγου, Λόρι Λάιτφουτ, δικαιολόγησε και στήριξε τη διεξαγωγή μεγάλου τετραήμερου μουσικού φεστιβάλ, με περισσότερους από 385.000 θεατές. Αντίθετα, ο πρώην σύμμαχος του Τραμπ, γερουσιαστής Λίνσεϊ Γκράχαμ, κάλεσε τους Αμερικανούς να εμβολιασθούν, έχοντας προηγουμένως μολυνθεί από κορωνοϊό. «Τα συμπτώματά μου είναι ήπια χάρη στο εμβόλιο», είπε ο Γκράχαμ.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι μέρος της σύγχυσης οφείλεται στο CDC. Παρότι η υπηρεσία είχε ανακοινώσει την άνοιξη ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειαζόταν να φορούν μάσκα, στην πρόσφατη οδηγία της καταγράφει στροφή 180 μοιρών, συστήνοντας πάλι τη χρήση μάσκας για όλους. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επρόκειτο να απευθύνει σήμερα διάγγελμα στους Αμερικανούς, επαναλαμβάνοντας τις μόνιμες νουθεσίες του: τα εμβόλια είναι ασφαλή και η μάσκα αναγκαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή