Σπάνια άλφα θηλυκή μαϊμού

Η Γιάκεϊ πρώτα χτύπησε τη μητέρα της για να ηγηθεί της ομάδας και στη συνέχεια νίκησε τον αρσενικό Σάντσου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα σπάνιο φαινόμενο για το ζωικό βασίλειο, μια εννιάχρονη θηλυκή μαϊμού με το όνομα Γιάκεϊ έγινε η αρχηγός μιας ομάδας 677 ιαπωνικών μαϊμούδων του είδους μακάκου σε ένα φυσικό καταφύγιο στο νησί Κιούσου στην Ιαπωνία. Η πορεία της Γιάκεϊ προς την κορυφή ξεκίνησε τον Απρίλιο όταν χτύπησε τη μητέρα της για να γίνει η άλφα γυναίκα της ομάδας στον φυσικό ζωολογικό κήπο Τακασακιγιάμα της πόλης Οϊτα. Αν και αυτό θα ήταν το απόγειο της δόξας για τις περισσότερες θηλυκές μαϊμούδες, η Γιάκεϊ αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις τις μεταξύ των αρσενικών μακάκων της ομάδας.

Στα τέλη Ιουνίου, προκάλεσε και τελικά νίκησε τον 31χρονο άλφα αρσενικό Σάντσου που ήταν αρχηγός της «ομάδας Β» στο καταφύγιο εδώ και πέντε χρόνια. Οι έκπληκτοι φύλακες στο Τακασακιγιάμα πραγματοποίησαν μια «δοκιμή φιστικιών» στις 30 Ιουνίου, καθώς δεν είχε υπάρξει ποτέ πριν θηλυκός αρχηγός στην 70χρονη ιστορία του καταφυγίου. Οι φύλακες έβγαλαν ξηρούς καρπούς για την αγέλη και περίμεναν να δουν ποιος πίθηκος θα έτρωγε πρώτος. Ο Σάντσου υποχώρησε και έδωσε στη Γιάκεϊ τα πρώτα φιστίκια, επιβεβαιώνοντας την πρωτοκαθεδρία της θηλυκής μαϊμούς. «Εκτοτε, η Γιάκεϊ ανεβαίνει στα δένδρα και τα κουνάει, κάτι που αποτελεί επίδειξη δύναμης και μια πολύ σπάνια συμπεριφορά για τις θηλυκές», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο οδηγός του πάρκου Σατόσι Κιμότο. «Περπατάει με την ουρά της σηκωμένη ψηλά, κάτι που επίσης είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα θηλυκό», πρόσθεσε ο Κιμότο, ο οποίος είπε ότι το προσωπικό του καταφυγίου δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι τα αίτια της ηγετικής συμπεριφοράς της Γιάκεϊ. «Κανονικά, οι θηλυκές μαϊμούδες δεν επικρατούν των αρσενικών. Δεν έχω ιδέα γιατί έγινε η νούμερο 1. Ο κόσμος των μακάκων μπορεί να αλλάζει», σχολίασε ο 47χρονoς υπάλληλος του πάρκου, Ταντατόσι Σινομούρα.

Το φυσικό πάρκο Τακασακιγιάμα, που δημιουργήθηκε ως καταφύγιο για πιθήκους το 1952, φιλοξενεί περίπου 1.500 μακάκους, χωρισμένους μεταξύ της ομάδας Α και της ομάδας Β. Οι μαϊμούδες ζουν κυρίως στο δάσος του βουνού στο κέντρο του καταφυγίου, περιφέρονται ελεύθερα και κατεβαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα για να πάρουν φαγητό το οποίο παρέχεται από τους φύλακες του πάρκου. Οι μακάκοι είναι γένος μαϊμούδων του Παλαιού Κόσμου, της υποοικογένειας των Κερκοπιθηκιδών. Εκτός από τον άνθρωπο, οι μακάκοι αποτελούν το γένος πρωτευόντων με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση, καθώς ζουν από τη Βόρεια Αφρική έως και την Ιαπωνία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή