Δηκτικός ο Μακρόν προς τη λιβανέζικη ηγεσία

Δηκτικός ο Μακρόν προς τη λιβανέζικη ηγεσία

Διεθνής σύνοδος δωρητών, ένα χρόνο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού με 200 νεκρούς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. «Η ηγεσία του Λιβάνου έχει επιλέξει να ποντάρει πάνω στη σήψη. Εκτιμώ ότι πρόκειται για ιστορικό και ηθικό σφάλμα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη της διεθνούς συνόδου δωρητών για τη στήριξη του λαού του Λιβάνου, που έγινε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού με περισσότερους από 200 νεκρούς. 

Μιλώντας από το φρούριο του Μπρεγκανσόν, επίσημη παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να ξεπεράσει τις διαφωνίες της προς όφελος της χώρας. «Η κρίση που βιώνει ο Λίβανος δεν οφείλεται στη μοίρα. Αποτελεί προϊόν προσωπικών και συλλογικών αποτυχιών και ανεπίτρεπτων δυσλειτουργιών. Ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου προτάσσει τα προσωπικά του συμφέροντα μπροστά από αυτά του λαού», είπε ο Μακρόν.

Ο Λίβανος δεν διαθέτει κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Παρά την έντονη πίεση της Δύσης –και κυρίως της Γαλλίας– ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου εμποδίζει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η διεθνής κοινότητα έναντι οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έξοδο της τοπικής οικονομίας από την κρίση. «Ολες οι συναντήσεις αναβλήθηκαν και καμία δέσμευση δεν τηρήθηκε», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, το Παρίσι ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας 100 εκατ. ευρώ για τους ερχόμενους 12 μήνες, μετά τα 85 εκατ. ευρώ που προσέφερε το γαλλικό κράτος στον Λίβανο το 2020 για την αντιμετώπιση άμεσων επισιτιστικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών αναγκών. Η Γαλλία δεσμεύθηκε επίσης να αποστείλει 500.000 δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Ο πρόεδρος Μακρόν είχε εκφράσει την ελπίδα η χθεσινή διεθνής σύνοδος δωρητών να εξασφάλιζε δεσμεύσεις για οικονομική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για τον Λίβανο.

Το Βερολίνο, από τη μεριά του, ανακοίνωσε χθες διά στόματος του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, την επικείμενη εκταμίευση ποσού 40 εκατ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική βοήθεια στον Λίβανο. Μέρος των κεφαλαίων αυτών αφορούν τη φροντίδα των Σύρων προσφύγων στο έδαφος του Λιβάνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή