Τον νότιο Λίβανο βομβαρδίζει το Ισραήλ

Τον νότιο Λίβανο βομβαρδίζει το Ισραήλ

Με στρατιωτικά αντίποινα απειλεί ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας το Ιράν για το τάνκερ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών που έπληξαν περιοχές του Ισραήλ μία μέρα νωρίτερα, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς πιθανολόγησε ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από παλαιστινιακή οργάνωση, η οποία διατηρεί ορμητήρια σε μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου, υπό τον έλεγχο της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σημείωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ βομβάρδισε περιοχές της χώρας του από τον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ και υποστήριξε ότι η κλιμάκωση μαρτυρεί «επιθετικές διαθέσεις» των γειτόνων του εναντίον της Χώρας των Κέδρων. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Χεζμπολάχ Manar TV μετέδωσε ότι έλαβαν χώρα δύο ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα περίχωρα της πόλης Μαχμουντίγια, γύρω στα 12 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν μόνο κάποιες φωτιές σε αγροτικές εκτάσεις.

Τα επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ εγγράφονται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων ύστερα από την αιματηρή επίθεση μέσω drone εναντίον τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στα ανοιχτά του Ομάν, στην Αραβική Θάλασσα, την περασμένη εβδομάδα. Ο Ρουμάνος πλοίαρχος και ένας Βρετανός φρουρός ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, ενώ το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέρριψαν τις ευθύνες στο Ιράν, χωρίς να προσκομίσουν αποδείξεις.

Χθες ο Μπένι Γκαντς απείλησε ευθέως το Ιράν με στρατιωτικά αντίποινα. «Βρισκόμαστε στο σημείο όπου χρειάζεται να αναλάβουμε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση κατά του Ιράν τώρα», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμειξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή