Η υφήλιος στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα»

Η υφήλιος στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα»

Ρεκόρ λοιμώξεων σε ΗΠΑ και Κίνα. Moderna: Προστασία 93% έξι μήνες μετά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείχνει απειλητικά τα δόντια της η μετάλλαξη «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, ενώ από την έναρξη της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 200 εκατομμύρια κρούσματα.

Οι ΗΠΑ την Τετάρτη κατέρριψαν ρεκόρ εξαμήνου στα νέα κρούσματα, με περισσότερες από 100.000 νέες διαγνώσεις εντός 24 ωρών. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, δρ Αντονι Φάουτσι, εξάλλου, προειδοποίησε ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό τα ημερήσια κρούσματα να υπερβούν ακόμα και τις 200.000.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, που την Τετάρτη κατέγραψε 71 ημερήσια κρούσματα –ο υψηλότερος αριθμός από τον Ιανουάριο–, την Πέμπτη και για πρώτη φορά στην εβδομάδα παρουσίασε μείωση, με 62 εγχώρια κρούσματα. Φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν τα δρακόντεια μέτρα των τελευταίων εβδομάδων. Το Πεκίνο έθεσε σε πλήρες lockdown δεκάδες πόλεις και πραγματοποίησε εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, και οι υγειονομικές αρχές της Κίνας διατυπώνουν τη βεβαιότητα ότι θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη «Δέλτα» τις προσεχείς εβδομάδες.

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε η Moderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της COVID. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η προστατευτική ασπίδα που προσφέρει το σκεύασμα μετά τη δεύτερη δόση διαρκεί έξι μήνες μετά τη χορήγησή της. Ωστόσο και η Moderna κρίνει ότι η χορήγηση επαναληπτικής δόσης θα καταστεί μάλλον αναγκαία εξαιτίας της επέλασης της «Δέλτα». Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης φτάνει στο 93%.

Μετά το Ισραήλ, που έχει ήδη χορηγήσει χιλιάδες ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, και τη Γερμανία, που έχει δρομολογήσει σχετικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πιθανόν οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να λάβουν μία αναμνηστική δόση και ήδη οι υγειονομικοί φορείς προετοιμάζονται. Μία ημέρα νωρίτερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Γκεμπρεγιέζους είχε απευθύνει έκκληση να μπει «μορατόριουμ» στις επαναληπτικές δόσεις μέχρι να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι στα αναπτυσσόμενα κράτη. 

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ταυτόχρονα, τα κράτη προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Οι ΗΠΑ δρομολογούν σχέδια για το υπό όρους άνοιγμα της χώρας στους ξένους επισκέπτες. Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID όλων των εισερχόμενων ταξιδιωτών, όταν άρει τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Την ίδια στιγμή, αλλαγές έγιναν και στη βρετανική ταξιδιωτική λίστα, με κάποια ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Νορβηγία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία) να κατατάσσονται στην πράσινη λίστα. Ταυτόχρονα βελτιώθηκε η θέση της Γαλλίας, η οποία επέστρεψε στην πορτοκαλί λίστα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από εκεί δεν χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα. 

Τέλος, το 20% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορά ασθενείς με κορωνοϊό ηλικίας 18 έως 34 ετών, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή