Mε το αλκοόλ συνδέονται 11 μορφές καρκίνου

Mε το αλκοόλ συνδέονται 11 μορφές καρκίνου

Η προστατευτική δράση του καφέ και των γαλακτοκομικών προϊόντων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατανάλωση οινοπνεύματος συνδέεται με περισσότερες μορφές καρκίνου από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη του Imperial College London. Αυτές είναι ο καρκίνος του στόματος, λάρυγγα και φάρυγγα, του οισοφάγου και των εντέρων, όπως εξάλλου και ο καρκίνος των μαστών και του ήπατος. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ σε καθημερινή βάση, ακόμα και ντεκαφεϊνέ, μπορεί να δράσει προστατευτικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του δερματικού βασικοκυτταρικού καρκινώματος. Επιβοηθητικά έναντι της εμφάνισης καρκίνου των εντέρων δρα, εξάλλου, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδών ολικής άλεσης.

Η Γιώτα Μήτρου, επικεφαλής έρευνας και καινοτομίας στο Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας του Καρκίνου (WCRF), που χρηματοδότησε τη βρετανική μελέτη, τόνισε ότι επιβάλλεται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν τόσο τον καφέ όσο και το οινόπνευμα με τις διαφορετικές μορφές καρκίνου. Επίσης υπογράμμισε ότι όσοι ανησυχούν για τη διατροφή τους και την πιθανότητα να ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του WCRF προκειμένου να δουν τι συνιστούν οι επιστήμονες. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος, η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, η τακτική φυσική άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες καρκινογένεσης επειδή όταν μεταβολίζεται κατακερματίζεται σε χημικές ουσίες, οι οποίες πιθανώς να συνδεθούν με το DNA, πυροδοτώντας μεταλλάξεις που μπορεί να αποβούν καρκινογόνες. Ταυτόχρονα αυξάνει τις συγκεντρώσεις ορμονών που συνδέονται με δύο μορφές καρκίνου των μαστών.

Ανάλυση 860 ερευνών

Τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτουν από την ανάλυση 860 επιμέρους ερευνών για τη σχέση τροφίμων και πρόσληψης θρεπτικών υλών με τον κίνδυνο εμφάνισης 11 μορφών καρκίνου.

Οι συντάκτες της, τέλος, ζητούν από τους υγειονομικούς φορείς να βοηθήσουν τον κόσμο να αντιληφθεί τη σχέση που συνδέει το αλκοόλ με τον καρκίνο και να μειώσει την κατανάλωσή του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή