Κορωνοϊός: Η αβεβαιότητα κρατάει στο σπίτι εργαζόμενους γονείς

Κορωνοϊός: Η αβεβαιότητα κρατάει στο σπίτι εργαζόμενους γονείς

Προβληματισμένοι από τα αναπάντητα ερωτήματα για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» οδηγεί πολλούς γονείς με παιδιά μικρότερα των 12 ετών, τα οποία επί του παρόντος δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά της COVID, μακριά από τον εργασιακό τους χώρο. Αλλοι, παρά τη μεγάλη ανάγκη, δεν τολμούν να αναζητήσουν νέα εργασία, εξαιτίας των αναπάντητων ερωτημάτων για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς το φθινόπωρο.

Πρόσφατη έρευνα της υπηρεσίας απογραφής των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 5% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι και δεν τα στέλνουν σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω του φόβου που γεννά η πανδημία. Οι περισσότεροι είναι Αφροαμερικανοί ή ισπανόφωνοι, αλλά και κάποιοι με βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Κάθε καλοκαίρι –και ιδιαίτερα το φετινό– είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους γονείς. Πολλές παιδικές κατασκηνώσεις, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών, περιόρισαν τον χρόνο λειτουργίας τους και δέχθηκαν λιγότερους κατασκηνωτές. Αλλες επέλεξαν να μη λειτουργήσουν καθόλου εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού. Ταυτόχρονα, πολλοί γονείς δίστασαν να στείλουν τα παιδιά τους από τον φόβο του κορωνοϊού.

Το φθινόπωρο που έρχεται είναι ακόμα πιο αβέβαιο. Πολλά γραφεία ανέβαλαν τα σχέδια επαναλειτουργίας με φυσική παρουσία λόγω της «Δέλτα» και οι γονείς ανησυχούν ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα σχολεία. Κάποιες εταιρείες, όπως η McDonald’s, και πολιτείες, όπως το Ιλινόις, προσφέρουν επιδόματα για να βοηθήσουν τους γονείς να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Ακόμα και γονείς σε περιφέρειες που ήδη ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία τη νέα χρονιά, δεν γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί. Θα υπάρξουν υπηρεσίες για τη φροντίδα των παιδιών πριν και μετά τη σχολική ημέρα, θα γίνονται εξωσχολικές δραστηριότητες; Μήπως τα σχολεία ξανακλείσουν λόγω έξαρσης των κρουσμάτων;

Ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα για τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ένα τρίτο αυτών των δομών δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει καθόλου όπως δείχνουν τα στοιχεία. Πρόκειται, κυρίως, για σταθμούς που φιλοξενούσαν παιδιά Ασιατών, ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών. Ακόμα όμως και όσοι παραμένουν ανοικτοί, λειτουργούν μόνο με το 70% των δυνατοτήτων τους. Επίσης δυσκολεύονται να βρουν εκπαιδευτικούς, πρέπει τα τμήματα να είναι ολιγομελή εξαιτίας της COVID και αύξησαν τα δίδακτρα για να καλύψουν τα έξοδα απολυμάνσεων και άλλων υγειονομικών μέτρων.

Επίσης, οι γονείς οφείλουν να προετοιμαστούν για έκτακτες καταστάσεις, όπως η παραμονή σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα ή κακής επιδημιολογικής εικόνας της κοινότητας. Η ρευστότητα αυτή τους δημιουργεί ακόμα περισσότερα εμπόδια στην εύρεση δουλειάς.

Πολλοί γονείς εξαιτίας όλης αυτής της αβεβαιότητας δεν τολμούν να βγουν στην αγορά εργασίας. Αλλοι αρνούνται να στείλουν πίσω στο σχολείο τα παιδιά τους όταν γύρω τους εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δέλτα» και προτιμούν απλά να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή