Τουρκία: Αντιδράσεις για δίωξη influencer

Τουρκία: Αντιδράσεις για δίωξη influencer

Σύμφωνα με πρόσφατη τουρκική νομοθεσία, η δημοσίευση άσεμνου περιεχομένου τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νεαρή Τουρκάλα influencer με πάνω από 600.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διώκεται από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της προσβολής της δημοσίας αιδούς, καθότι κοινοποίησε φωτογραφίες με σουβενίρ από το παγκοσμίου φήμης Μουσείο του Σεξ του Αμστερνταμ. Η 23χρονη Μερβέ Τασκίν ανάρτησε τον Ιανουάριο μερικές αστείες φωτογραφίες με ερωτικά παιχνίδια και βοηθήματα που είχε αγοράσει από το κατάστημα του μουσείου κατά τη διάρκεια ταξιδιού στην Ολλανδία για τα γενέθλιά της. Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία για κοινοποίηση άσεμνου περιεχομένου και έχει πλέον κληθεί ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί. Σύμφωνα με πρόσφατη τουρκική νομοθεσία, η δημοσίευση αισχρού ή άσεμνου περιεχομένου στη χώρα τιμωρείται είτε με σκληρά πρόστιμα είτε με φυλάκιση έως και τριών ετών.

«Ο σκοπός μου ήταν απλώς να κάνω ένα αστείο», δήλωσε σοκαρισμένη στο BBC η Τασκίν, η οποία ζει στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας πως προτού λάβει την πιο πρόσφατη κλήση του δικαστηρίου είχε ήδη συλληφθεί δύο φορές από την τουρκική αστυνομία, δίνοντας μάλιστα και κατάθεση σε εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της δεύτερης σύλληψης. «Θεωρούσα πως το θέμα θα έληγε εκεί», συμπληρώνει, ενώ τονίζει επίσης πως παρά τον φόβο της θα καταθέσει πρόθυμα ενώπιον του δικαστηρίου. Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο απέφυγε να απαντήσει σε αιτήματα του σταθμού για σχόλιο. 

Η υπόθεση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ολλανδία. Η διευθύντρια του Μουσείου του Σεξ, Μονίκ Βαν Μαρλ, ανέφερε στο BBC πως θεωρεί την αντίδραση της Τουρκίας «απολύτως γελοία», εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση του μουσείου στη νεαρή Μερβέ. «Το μουσείο μας έχει ως στόχο να ενημερώνει ανθρώπους ανά τον κόσμο για την ιστορία και τη φυσικότητα του σεξ. Θαυμάζουμε τη Μερβέ που δημοσίευσε τις εικόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το συμβάν είναι μόλις το πιο πρόσφατο από μια σειρά έντονων περιστατικών λογοκρισίας, αποτέλεσμα του πρόσφατου νόμου που ψήφισε το τουρκικό Κοινοβούλιο για τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναλυτές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν πως η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο έχει υποχωρήσει σε τρομακτικό επίπεδο υπό την ηγεμονία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή