Διχάζει νέο «εργαλείο» της Apple

Διχάζει νέο «εργαλείο» της Apple

Πόλεμος της εταιρείας κατά της παιδικής πορνογραφίας, με έλεγχο φωτογραφιών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση κατά της παιδικής πορνογραφίας θα εξαπολύσει ο τεχνολογικός κολοσσός Αpple ελέγχοντας όλες τις βιβλιοθήκες φωτογραφιών που έχουν αποθηκευτεί στα τηλέφωνά της (iPhone) στις ΗΠΑ. Στόχος του εγχειρήματος είναι ο εντοπισμός υλικού παιδικής πορνογραφίας, προσπάθεια που θα ενισχύσει και με τον έλεγχο όλων των κρυπτογραφημένων μηνυμάτων στις συσκευές της. 

Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή της είδησης από τις οργανώσεις προστασίας ανηλίκων, οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα προειδοποιούν ότι η κίνηση ίσως έχει εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες.

Το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ονομάζεται neuralMatch. Θα ελέγχει το περιεχόμενο των φωτογραφιών των χρηστών προτού τις αποθηκεύουν στο υπολογιστικό νέφος της (iCloud), συγκρίνοντάς τες έναντι βάσης δεδομένων φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας. Σε περίπτωση που μια φωτογραφία σημανθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα, τότε ένας εργαζόμενος της Apple θα την αξιολογήσει και εφόσον πράγματι ανήκει στην επίμαχη κατηγορία, ο λογαριασμός του χρήστη θα καταργηθεί. Ταυτόχρονα θα ενημερωθεί το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης (NCMEC).

Καθώς το εργαλείο της Apple αναζητεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες, οι γονείς που απαθανατίζουν τα παιδιά τους δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μέθοδος φωτογραφικής σύγκρισης, η οποία δεν εξετάζει την πραγματική εικόνα, αλλά κάποια χαρακτηριστικά ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί τελικά να εφαρμοστεί και για άλλους στόχους.

Ο Μάθιου Γκριν, ειδικός του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς σε κρυπτογραφικά συστήματα, προειδοποίησε ότι το εργαλείο της Apple μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθέναν για να ενοχοποιήσει αθώους αποστέλλοντάς τους εκ πρώτης όψεως αθώες παιδικές φωτογραφίες, οι οποίες, ωστόσο, μπορούν να σημανθούν από το σύστημα για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση αντιφρονούντων. «Τι θα συμβεί αν η κινεζική κυβέρνηση ζητήσει από την Apple να αναζητεί συγκεκριμένο τύπο αρχείων; Η εταιρεία, άραγε, θα αρνηθεί; Το ελπίζω, αλλά η αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία δεν λέει ποτέ όχι», επισημαίνει ο Γκριν.

Αυτόματα φίλτρα

Η Apple φιλοδοξεί να ελέγξει και όλα τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος iMessage, γεγονός που ανησυχεί και εξοργίζει τους υπέρμαχους του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα του βίου. Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση της Apple είναι ιδιαίτερα καινοτόμος. Ανέκαθεν Microsoft, Google και Facebook αντάλλασσαν μεταξύ τους τα ψηφιακά αποτυπώματα γνωστών απεικονίσεων παιδικής πορνογραφίας, επιτρέποντας στους γονείς να θέσουν σε λειτουργία αυτόματα φίλτρα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των παιδιών τους. Αυτό το σύστημα δεν προωθεί τις επίμαχες εικόνες που μπλοκάρει στις αρχές. Ειδοποιεί, ωστόσο, τους γονείς για την ακριβή δραστηριότητα του παιδιού, αν δηλαδή αποφασίσει να στείλει ή να λάβει τέτοιο φωτογραφικό υλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή