Οι ανάρμοστες διαχύσεις του Κουόμο

Οι ανάρμοστες διαχύσεις του Κουόμο

Σε δύσκολη θέση ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης μετά τις καταγγελίες 11 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Κουόμο πρέπει να φύγει». Αυτή είναι η φράση που συμπυκνώνει τo κλίμα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης μετά την έκθεση της γενικής εισαγγελέως που περιέχει καταγγελίες 11 γυναικών εις βάρος του Δημοκρατικού κυβερνήτη, Αντριου Κουόμο, για σεξουαλική παρενόχληση. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, ήταν μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων που ζήτησαν την παραίτησή του, ενώ στελέχη των Δημοκρατικών θεωρούν πως πρέπει να παραπεμφθεί, αν αρνηθεί να εγκαταλείψει το πόστο του. 

Ο ίδιος επιμένει πάντως να αποδίδει τις καταγγελίες σε διαφορετική κουλτούρα μεταξύ νεότερης και προηγούμενης γενιάς και στο γεγονός ότι ο ίδιος συνηθίζει να έχει σωματική οικειότητα με τα μέλη του γραφείου του, αποκαλώντας τις γυναίκες «γλυκιά μου» και αγκαλιάζοντάς τες – όπως και τους άνδρες. 

Με το επιχείρημα αυτό αρνείται ότι συντρέχει λόγος παραίτησής του, άποψη την οποία δεν συμμερίζεται το 59% των Νεοϋορκέζων. Μόνο το 32% εξ αυτών θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία του, ενώ 9% δεν είναι βέβαιο ποια είναι η ορθή απόφαση. 

Μια γυναίκα που φέρεται ότι υπηρέτησε στην προσωπική του ασφάλεια, κατέθεσε ότι ο κυβερνήτης ανέπτυξε μια τόσο υπερβολική συμπάθεια στο πρόσωπό της, ώστε άλλαξε τα απαραίτητα χρόνια προϋπηρεσίας από τρία σε δύο για να καταστεί εφικτός ο διορισμός της. 

Ο γάμος και οι… ορμές

Στη διάρκεια της θητείας της στο πλευρό του, ο Κουόμο τη ρώτησε αν μπορεί να τη φιλήσει, φέρνοντάς την σε δύσκολη θέση, διέτρεξε με το δάχτυλό του τον αφαλό της μέχρι και τον γοφό της πάνω από τα ρούχα της, τη ρώτησε γιατί θέλει να παντρευτεί αφού «ο γάμος περιορίζει τις σεξουαλικές ορμές» και την ενημέρωσε ότι στις προδιαγραφές της γυναίκας που θα ήθελε ως σύντροφο είναι «να αντέχει τον πόνο». 

Η καταγγέλλουσα θεώρησε αυτού του είδους την επικοινωνία με τον κυβερνήτη όχι μόνο άβολη ή προσβλητική, αλλά εξαιρετικά διαφορετική από εκείνη που είχε ο Κουόμο με τους άνδρες υφισταμένους του. Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η πολυσέλιδη αναφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του κυβερνήτη κυρίως απέναντι στις γυναίκες εργαζόμενες στο γραφείο του.

Παράλληλα, αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η προσπάθεια του Κουόμο και ορισμένων εκ των στενών συνεργατών του να απειλήσουν με αντίποινα την πρώτη καταγγέλλουσα, τη Λίντσεϊ Μπόιλαν. Συνήγορός της αποκάλυψε ότι είναι πιθανό η Μπόιλαν να μηνύσει τον κυβερνήτη για εκδικητικές ενέργειες.

«Επειδή ακριβώς η Λίντσεϊ ήταν η πρώτη, ο κυβερνήτης ήθελε να στείλει ένα μήνυμα», είπε η συνήγορός της, Τζιλ Μπάσιντζερ. «Ηθελε να στείλει το μήνυμα σε κάθε επιζήσασα εκεί έξω πως αυτό συμβαίνει όταν τα βάζεις με τον μηχανισμό του κυβερνήτη». 

Φόβους για αντίποινα εξέφρασε και η γυναίκα που υπηρέτησε στην προσωπική του ασφάλεια, επειδή αποκάλυψε τα επεισόδια ανάρμοστης συμπεριφοράς του κυβερνήτη. Παρ’ όλα αυτά θεώρησε ότι κάνει το σωστό, με δεδομένες και τις υπόλοιπες καταγγελίες εις βάρος του.

Ο αδελφός του 

Στο μεταξύ, θέμα δημιουργεί η συγγενική σχέση του κυβερνήτη με τον Κρις Κουόμο, παρουσιαστή εκπομπής στο δίκτυο CNN. Μπορεί ο αδελφός τού πανταχόθεν βαλλόμενου πολιτικού να διατηρήσει το σόου του, που μεταδίδεται στις 9 το βράδυ; Η απάντηση του καναλιού προφανώς είναι θετική, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. 

Προς το παρόν ο Κρις Κουόμο επιλέγει να επικεντρωθεί στην πανδημία, αναλύοντας κυρίως την έξαρση κρουσμάτων μεταξύ ανεμβολίαστων. Οι συνάδελφοί του στο CNN επιμένουν ότι δεν είναι δυνατόν να υποστεί ο δημοσιογράφος τις συνέπειες για τη συμπεριφορά του αδελφού του και ότι κακώς κάποιοι επικαλούνται οικογενειακή ευθύνη σε αυτή την περίπτωση. Ουδείς επιλέγει τα μέλη της οικογένειάς του, διατείνονται. 

Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Στην έκθεση της γενικής εισαγγελέως υπάρχει ειδική μνεία στον ρόλο που έπαιξε ο Κρις Κουόμο, ο οποίος συνεργάστηκε με το επιτελείο του κυβερνήτη στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις. Το ίδιο το CNN είχε επικρίνει την ανάμειξή του, ενώ ο Κρις Κουόμο ζήτησε συγγνώμη από τους συναδέλφους του, επειδή τους έφερε σε δύσκολη θέση. 

Τον κυβερνήτη έχουν τώρα εγκαταλείψει παραδοσιακοί σύμμαχοί του, από συνδικαλιστές και στελέχη του κόμματός του μέχρι χρηματοδότες του, που μέχρι τον περασμένο μήνα κατέβαλαν 10.000 δολάρια για να βρεθούν μαζί του στο Ροκφέλερ Σέντερ, στην καρδιά του Μανχάταν.

Διαδικασία παραπομπής 

Πάντως, η πολιτική απομόνωση του Αντριου Κουόμο θα μπορούσε να επεκταθεί, καθώς η πολιτειακή Βουλή έχει ήδη εγκαινιάσει έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του. Τα στοιχεία που συγκεντρώνει δεν αφορούν μόνο τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και τη χρήση κρατικών κονδυλίων για να γράψει ένα είδος ημερολογίου στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία παραπομπής είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της και πως ο Κουόμο θα έχει στη διάθεσή του οκτώ μέρες για να απαντήσει στις κατηγορίες. 

Καθαίρεση κυβερνήτη είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία της Νέας Υόρκης τον τελευταίο αιώνα. Το 1913, ωστόσο, είχε απομακρυνθεί από τον ίδιο θώκο ο Ουίλιαμ Σάλτσερ, ο οποίος κατάφερε να παραμείνει κυβερνήτης μόλις δέκα μήνες, αφού συγκρούστηκε με το κομματικό κατεστημένο. 

Αν και ο λαός τον αγαπούσε και 10.000 ψηφοφόροι του τον ακολούθησαν όταν εγκατέλειψε το κυβερνείο στις 17 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ο Σάλτσερ δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στην πολιτική σκηνή. Μετά μια αποτυχημένη προσπάθεια, έγινε δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, όπου πέθανε το 1941. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή