Η «μακροχρόνια COVID» πλήττει πολλά παιδιά

Η «μακροχρόνια COVID» πλήττει πολλά παιδιά

Τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της νόσου που διαρκούν επηρεάζουν και τις σχολικές επιδόσεις τους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί μαθητές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες, πολλοί αντιμετωπίζουν συμπτώματα «μακροχρόνιας COVID». Κάποια παιδιά που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει από την ασθένεια εμφάνισαν μακροχρόνια νευρολογικά, σωματικά ή ψυχιατρικά συμπτώματα.

Οι υπάρχουσες μελέτες εκτιμούν ότι η «long COVID» αφορά ποσοστό μεταξύ 10% και 30% των ενηλίκων που προσβλήθηκαν από τον ιό. Οι εκτιμήσεις για τα παιδιά, όμως, δεν είναι τόσο σαφείς. Κάποιοι παιδίατροι αναφέρουν ποσοστό 11% με 15% των παιδιών τα οποία αντιμετωπίζουν παρατεταμένα συμπτώματα μετά την αποθεραπεία τους. Η πρόκληση αυτή συμπίπτει με τη ραγδαία αύξηση παιδιατρικών περιστατικών COVID-19, που οφείλεται στη μετάλλαξη «Δέλτα» και στο γεγονός ότι λιγότερο από το 50% των νέων 12 με 17 χρόνων είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Ιατροί αναφέρουν ότι ακόμη και νέοι με ελαφρά συμπτώματα ή ασυμπτωματικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν «long COVID», με πολλά από τα συμπτώματα να πλήττουν την ικανότητά τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο σχολικό περιβάλλον. «Οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι τεράστιες. Τα παιδιά αυτά βρίσκονται στα χρόνια της διαμόρφωσης. Αν αρχίσεις να μένεις πίσω στο λύκειο, η αυτοπεποίθησή σου θα υποστεί πλήγμα και θα βρεθείς σε καθοδική πορεία», λέει ο νευρολόγος Αβίντρα Νατ. Ο 15χρονος Ουίλ Γκρόγκαν περιγράφει ότι νιώθει διαρκή σύγχυση μετά την αποθεραπεία του από COVID τον Οκτώβριο, ενώ αναφέρει έντονους πόνους στα πόδια και κόπωση. 

Σχεδόν 4,2 εκατομμύρια νέοι πέρασαν COVID στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική παιδιατρική ακαδημία. «Εχουμε καταγράψει ποσοστό νεαρών ασθενών οι οποίοι αναφέρουν κόπωση, πονοκεφάλους, σύγχυση, απώλεια μνήμης και ικανότητας συγκέντρωσης, διαταραχές του ύπνου και συνεχιζόμενες αλλαγές στη γεύση και στην όσφρηση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και δύο μήνες μετά την αποθεραπεία», λέει η δρ Μόλι Ουίλσον-Μέρφι, ειδικός των λοιμωδών νευρολογικών παθήσεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστώνης. 

Πολλά γύρω από τη «long COVID» παραμένουν άγνωστα. Κάποια συμπτώματα θυμίζουν τις συνέπειες εγκεφαλικής διάσεισης και άλλων εγκεφαλικών τραυμάτων. Αλλα, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης, παραπέμπουν σε συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ταχυκαρδία και αρρυθμίες, ενισχύοντας το αίσθημα αδιαθεσίας.

Ο 17χρονος Μεσάια Ροντρίγκεζ δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα υγείας έως ότου μολυνθεί από τον κορωνοϊό, τον Νοέμβριο. Μετά την ίασή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αγαπημένο του μπάσκετ. «Δοκίμασα να παίξω πρόσφατα, αλλά ένιωσα έντονο πόνο στη μέση και εγκατέλειψα. Μετά την COVID έγινα αντικοινωνικός. Αποφεύγω τους ανθρώπους για να μη χρειαστεί να τους μιλήσω», λέει ο Μεσάια. Η θεράπων ιατρός του, δρ Αλεξάντρα Γιοντς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ουάσιγκτον, αποδίδει τα έντονα συμπτώματα του ασθενούς της στη «υπερβολική ανοσολογική αντίδραση του σώματος απέναντι στην COVID».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή