ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία ο φυλακισμένος Ναβάλνι

Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία ο φυλακισμένος Ναβάλνι

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της «προσβολής της ταυτότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών», η οποία επισύρει ποινή φυλάκισης 3 ετών, βρίσκεται ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Έρευνας, ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος είναι ήδη φυλακισμένος για απάτη, κατηγορείται ότι ίδρυσε μια οργάνωση που υποκίνησε τους Ρώσους να παρανομήσουν.

Η Επιτροπή Έρευνας κατηγορεί τον Ναβάλνι πως δημιούργησε μια οργάνωση η οποία παραβίασε τα δικαιώματα των Ρώσων, καθώς το Ίδρυμά του κατά της Διαφθοράς (FBK), το οποίο η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική» οργάνωση και το απαγόρευσε τον Ιούνιο, «παρότρυνε τους πολίτες να διαπράξουν παράνομες ενέργειες», κυρίως «καλώντας τους να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που δεν είχαν την άδεια των αρχών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι συνεργάτες του «οργάνωσαν την προβολή στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο διαδίκτυο και στις σελίδες του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, σειράς δημοσιεύσεων όπου καλούσαν τους Ρώσους πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις, τις οποίες δεν είχαν επιτρέψει οι αρχές», τον Ιανουάριο, όταν πραγματοποιούνταν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης του Ναβάλνι.

«Ο Ναβάλνι γνώριζε εκ των προτέρων την παράνομη φύση» αυτών των διαδηλώσεων, εκτιμούν οι ερευνητές.

Τελευταίες ειδήσεις