«Στον αέρα» η πολωνική κυβέρνηση

«Στον αέρα» η πολωνική κυβέρνηση

Νομοσχέδιο για την ιδιοκτησία ΜΜΕ δημιουργεί ρωγμές στον συνασπισμό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται η πολωνική κυβέρνηση, έπειτα από την αποπομπή του αντιπροέδρου της και την αναβολή της ψηφοφορίας επίμαχου νομοσχεδίου για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσι διέταξε την αποπομπή του Γιάροσλαβ Γκόβιν, επικεφαλής του κόμματος «Συμφωνία» και υπουργού Ανάπτυξης, Εργασίας και Τεχνολογίας. «Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά», ήταν η απάντηση που εξέδωσε ο Γκόβιν, το πρωί της Τετάρτης, αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα της «Ενωμένης Δεξιάς» μαζί με τους 13 βουλευτές της παράταξής του και εξηγώντας πως οι διαφωνίες έχουν ενταθεί με αφορμή το επίμαχο νομοσχέδιο καθώς και τη φορολογική μεταρρύθμιση που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση. Με μόλις 231 βουλευτές στο 460μελές πολωνικό Κοινοβούλιο, η πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος κρέμεται πλέον από μια κλωστή.

Εμφανές το ρήγμα

Το ρήγμα ήταν εμφανές στη χθεσινή απόφαση της Βουλής να στηρίξει με οριακή πλειοψηφία την πρόταση της αντιπολίτευσης για αναβολή της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, στην οποία επρόκειτο να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση που αφορά την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να απαγορεύσει σε πολίτες και εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατέχουν μερίδιο ελέγχου σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, έχοντας εξελιχθεί σε σύμβολο για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας στη χώρα. Παρότι η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο παρέμβασης εχθρικών ξένων δυνάμεων, ονοματίζοντας τη Ρωσία και την Κίνα, στόχος του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι το αμερικανικής ιδιοκτησίας κανάλι ειδήσεων TVN24, με μητρική εταιρεία την Discovery Inc., το οποίο επικρίνει τακτικά την πολωνική κυβέρνηση.

Η κυβερνητική πρόταση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, με τον Λευκό Οίκο να ξεκαθαρίζει τη δυσαρέσκειά του για την επικείμενη νομοθεσία. Την περασμένη εβδομάδα, ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών εξέδωσε προειδοποίηση στην οποία υπενθύμισε στην πολωνική κυβέρνηση πως η απόφασή της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις διμερείς αμυντικές, επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Πολωνία για ζητήματα που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, φάνηκε να επευφημεί μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης. «Αυτή η κυβέρνηση είναι καλή μόνο για ένα πράγμα: την παραίτησή της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, πλήθος διαδηλωτών ξεχύθηκε στους δρόμους 80 πολωνικών πόλεων την Τρίτη, για να εκφράσει με τη σειρά του την αντίστασή του στο νομοσχέδιο. Στη Βαρσοβία, διαμαρτυρόμενοι ανέβηκαν στη στέγη του υπουργείου Πολιτισμού, κρατώντας πανό με τα συνθήματα «Ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης» και «Πολωνία ελεύθερη από τον φασισμό». Φέτος, η Πολωνία υποχώρησε στην 64η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, από τη 18η θέση που κατείχε το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή