Σύλληψη Βρετανού για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Σύλληψη Βρετανού για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Βρετανό υπήκοο συνέλαβε χθες η γερμανική αστυνομία κατηγορώντας τον για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο συλληφθείς φέρεται να εξασφάλιζε χρηματικό αντίτιμο σε αντάλλαγμα των πληροφοριών.

Ο 57χρονος ύποπτος, τα στοιχεία του οποίου δεν γνωστοποιήθηκαν όπως ορίζει ο γερμανικός νόμος, εργαζόταν στην πρεσβεία της Βρετανίας στο Βερολίνο. Ο ύποπτος συνελήφθη στο Πότσνταμ, έξω από το Βερολίνο, ενώ φέρεται να παρέδωσε σημαντικό αριθμό εγγράφων σε ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Η δράση του άρχισε τον Νοέμβριο του 2020. Η κατοικία και το γραφείο του συλληφθέντος ερευνήθηκαν χθες από τις γερμανικές αρχές.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσουν από κοινού το Βερολίνο με το Λονδίνο, εξαιτίας της διπλωματικής ιδιότητας του υπόπτου. Ο συλληφθείς παραπέμφθηκε χθες ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης της Γερμανίας, κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ ξένης υπηρεσίας πληροφοριών. Το κατηγορητήριο της εισαγγελίας αναφέρει ότι «τουλάχιστον μία φορά, ο συλληφθείς προώθησε έγγραφα της εργασιακής του αρμοδιότητας σε εκπρόσωπο ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, ενώ έλαβε μετρητά ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών του. Το ποσόν που έλαβε για τις υπηρεσίες του δεν έγινε ακόμη γνωστό».

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η αντιτρομοκρατική διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, που συμμετείχε στην έρευνα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Βρετανού. «Ο 57χρονος συνελήφθη στα περίχωρα του Βερολίνου ως ύποπτος για κατασκοπευτική δραστηριότητα για λογαριασμό ξένης δύναμης. Οι γερμανικές αρχές έχουν αναλάβει την έρευνα, ενώ στελέχη της υπηρεσίας μας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους Γερμανούς ομολόγους τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ. Οι σχέσεις Γερμανίας και Βρετανίας με τη Ρωσία είναι ήδη τεταμένες ύστερα από σειρά προβεβλημένων περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση με νευροτοξίνη στην κωμόπολη του Σάλισμπερι το 2018 με στόχο τον αυτομολήσαντα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια. Τα δύο θύματα επέζησαν της επίθεσης.  Η Γερμανία, από τη μεριά της, έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας για τη φιλοξενία που παρείχε στον Ρώσο ακτιβιστή και ηγέτη της αντιπολίτευσης κατά του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Τον περασμένο μήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκαν να αντισταθούν στη ρωσική επιθετικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή