Κορωνοϊός: Αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Κορωνοϊός: Αναπόφευκτο το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Αρχίζουν δοκιμές τριών φαρμάκων σε 52 χώρες για τη θεραπεία της COVID

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο, προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, καθώς η Γερμανία κατέγραψε 5.000 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών. «Είναι αναμφίβολο ότι έρχεται το επόμενο πανδημικό κύμα και το φθινόπωρο θα είναι εδώ», τόνισε o Zέντερ, επισημαίνοντας ότι «η αύξηση των νέων λοιμώξεων δεν επιτρέπει σε κανέναν να παραμείνει ανέμελος» και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς τα διαγνωστικά τεστ δεν αρκούν. 

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές της βόρειας Γερμανίας απηύθυναν έκκληση σε περισσότερους από 8.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν την άνοιξη στο Φρίσλαντ, να εμβολιαστούν εκ νέου. Η αστυνομία διατυπώνει βάσιμες υποψίες ότι νοσηλεύτρια του Ερυθρού Σταυρού χορηγούσε φυσιολογικό ορό αντί του εμβολίου. Τα κίνητρά της παραμένουν άγνωστα, αλλά, όπως δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Πέτερ Μπερ, η γυναίκα είχε διατυπώσει έντονο σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ρεκόρ στη Ρωσία

Στη δίνη της μετάλλαξης «Δέλτα» παραμένει η Ρωσία, η οποία χθες ανακοίνωσε 799 ημερήσιους θανάτους από COVID, καταρρίπτοντας το ρεκόρ θανάτων για τέταρτη φορά τον τελευταίο μήνα. Ο Ντένις Λογκούνοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ανακοίνωσε χθες ότι το σκεύασμα είναι αποτελεσματικό και έναντι των νέων μεταλλάξεων σε ποσοστό 85% και περιορίζει κατά 20 φορές τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω COVID.  

Στο έλεος της «Δέλτα» βρίσκεται και η Τουρκία, που την Τρίτη κατέγραψε 25.597 νέα κρούσματα, σχεδόν τα περισσότερα του τελευταίου τριμήνου. 

Στο μεταξύ, κύημα της φαντασίας αποδείχθηκε ο «Ελβετός βιολόγος Ουίλσον Εντουαρντς» που επικαλούνταν κατά κόρον τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, εκθέτοντας εκτενώς τις απόψεις του για τη λανθασμένη θέση που τήρησαν οι ΗΠΑ έναντι του επιστημονικού κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο αναζήτησε στη Γουχάν την προέλευση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, ο ανύπαρκτος Εντουαρντς «υποστήριζε» ότι οι ΗΠΑ, και όχι η Κίνα, πολιτικοποιούν την έρευνα για τον κορωνοϊό. Μετά την παρέμβαση της ελβετικής πρεσβείας, τα κινεζικά ΜΜΕ απέσυραν τα άρθρα με αναφορές στις θέσεις του φανταστικού επιστήμονα.

Στην Ταϊλάνδη έγινε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δύο νέων εμβολίων, εγχώριας παραγωγής, κατά της COVID, που θα χορηγούνται ως εισπνεόμενα εκνεφώματα. Τα νέα σκευάσματα αναπτύχθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της χώρας και βασίζονται στον αδενοϊό και στον ιό της γρίπης. Οι δοκιμές τους σε πειραματόζωα είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσουν σε 52 χώρες κλινικές μελέτες προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τριών αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων (artesunate, imatinib και infliximab) ως πιθανών θεραπειών της COVID-19. 

Τα τρία φάρμακα επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου ατόμων που νοσηλεύονται με COVID. H μελέτη τεσσάρων άλλων σκευασμάτων, όπως η ρεμδεσιβίρη και η υδροξυχλωροκίνη, στο πλαίσιο της έρευνας Solidarity του ΠΟΥ, διαπίστωσε ότι παρείχαν ελάχιστη ωφέλεια στους ασθενείς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή