Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Χεράτ – Επίθεση Τραμπ στον Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Χεράτ – Επίθεση Τραμπ στον Μπάιντεν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται στην περιοχή.

Οι Ταλιμπάν «πήραν τα πάντα», πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις υποχώρησαν «για να αποτρέψουν περισσότερες ζημιές μέσα στην πόλη» και αποσύρθηκαν σε στρατιωτική βάση που βρίσκεται στη Γκουζάρα, μια γειτονική περιοχή.

Η Χεράτ, που βρίσκεται 150 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, πολιορκείτο ήδη, με σφοδρές μάχες να μαίνονται στα περίχωρά της.

Οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλης της υπόλοιπης επαρχίας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ Καλά, του συνοριακού περάσματος με το Ιράν, του σημαντικότερου του Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η πόλη Γάζνι έπεσε, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται. «Ο εχθρός πήρε τον έλεγχο της Γάζνι. Υπάρχουν μάχες και αντίσταση (από τις δυνάμεις ασφαλείας)», δήλωσε ο Μιρουάις Στανικζάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε μήνυμα WhatsApp στα μέσα ενημέρωσης.

Ανθρωπιστική κρίση

Οι μάχες σε όλη τη χώρα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον 183 πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα σε έναν μήνα στη Λασκάρ Γκαχ, την Κανταχάρ, τη Χεράτ (δυτικά) και την Κουντούζ.

Πολλοί άμαχοι συνέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στην Καμπούλ, που απειλείται με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προσπαθούν πλέον να επιβιώσουν μέσα στα πάρκα ή σε μεγάλα οικόπεδα της πρωτεύουσας, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.

Οι διεθνείς δυνάμεις αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, 20 χρόνια μετά την επέμβασή τους για να εκδιώξουν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Επιρρίπτει ευθύνες στον Τζο Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεώρησε τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν υπεύθυνο για την προέλαση των Ταλιμπάν, εκτιμώντας πως η σημερινή κατάσταση είναι «απαράδεκτη».

«Εάν ήμουν πρόεδρος αυτή τη στιγμή, ο κόσμος θα γνώριζε πως η απόσυρσή μας από το Αφγανιστάν θα γινόταν βάσει προϋποθέσεων», επισήμανε ο Τραμπ σε ένα δελτίο τύπου.

«Θα ήταν μια απόσυρση πολύ διαφορετικότερη και μια αποχώρηση πολύ πιο επιτυχημένη και οι Ταλιμπάν το γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε», συμπλήρωσε.

«Είχα προσωπικά συνομιλίες με ηγέτες των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει πως αυτό που κάνουν σήμερα δεν θα ήταν ανεκτό», τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχασε τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, όμως παραμένει υπολογίσιμη δύναμη στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, δεν διευκρίνισε πώς θα εμπόδιζε την προέλαση των ανταρτών.

Υπό την εξουσία του, οι ΗΠΑ υπέγραψαν στις 29 Φεβρουαρίου του 2020 μια συμφωνία με τους Ταλιμπάν, στην οποία η Ουάσιγκτον δεσμευόταν να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πριν από την 1η Μαΐου του 2021.

Από την άλλη, οι Ταλιμπάν δεσμεύονταν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση, να μην επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις και τα συμφέροντά τους στο Αφγανιστάν και να κόψουν κάθε δεσμό με την Αλ Κάιντα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η διοίκηση Τραμπ μείωσε σημαντικά τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν και δεσμεύτηκε να σεβαστεί την προθεσμία της 1ης Μαΐου για μια συνολική αποχώρηση από τη χώρα.

Η μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν συνεχίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και παρέμεναν στη χώρα περισσότεροι από 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί και 16.000 πολίτες που προσέφεραν επιμελητειακή υποστήριξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή