Έντονη αντίδραση από Ισραήλ κατά Πολωνίας

Έντονη αντίδραση από Ισραήλ κατά Πολωνίας

Νέος νόμος απαγορεύει στους επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος να διεκδικήσουν περιουσίες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τετάρτη ένα νόμο που θα θέσει τέλος στις περισσότερες νομικές αξιώσεις για περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι διοικητικές αποφάσεις δεν μπορούν πλέον να προσβληθούν στο δικαστήριο μετά τη λήξη της περιόδου των 30 ετών, εμποδίζοντας ουσιαστικά τους Εβραίους που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος να ανακτήσουν περιουσίες που κατασχέθηκαν από τις κομμουνιστικές Αρχές της Πολωνίας. Η νομοθεσία πρέπει ακόμη να υπογραφεί από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, πριν τεθεί σε ισχύ.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αύξησε τις εντάσεις μεταξύ Πολωνίας και Ισραήλ, το οποίο είχε καλέσει προηγουμένως τον Πολωνό πρέσβη για την προτεινόμενη νομοθεσία. «Καταδικάζω τη νομοθεσία που ψηφίστηκε σήμερα στο πολωνικό κοινοβούλιο, η οποία βλάπτει τόσο τη μνήμη του Ολοκαυτώματος όσο και τα δικαιώματα των θυμάτων του», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ. «Θα συνεχίσω να αντιτίθεμαι σε κάθε προσπάθεια επανεγγραφής της Ιστορίας… Η Πολωνία ξέρει ποιο είναι το σωστό: να καταργηθεί ο νόμος». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «προβληματίζεται» από την πολωνική νομοθεσία «που περιορίζει αυστηρά την αποκατάσταση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των ιδιοκτητών των κατασχεθέντων περιουσιών κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής εποχής». 
Ο Μπλίνκεν καταδίκασε επίσης ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που ενέκριναν οι Πολωνοί νομοθέτες την ίδια ημέρα, βάσει του οποίου τηλεοπτικές άδειες μπορούν να διαθέτουν μόνο εταιρείες που το πλειοψηφικό μερίδιό τους ανήκει σε χώρες της Ε.Ε., κάτι που αποκλείει την αμερικανική Discovery, ιδιοκτήτρια του δημοφιλούς TVN, αλλά και το θυγατρικό του ειδησεογραφικό κανάλι TVN24. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «βαθιά προβληματισμένη» με την «ανησυχητική νομοθεσία της Πολωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή