Διάλογο με τους Ταλιμπάν θέλει ο Ερντογάν

Διάλογο με τους Ταλιμπάν θέλει ο Ερντογάν

Τη δέκατη επαρχιακή πρωτεύουσα κατέλαβαν οι ισλαμιστές, εντείνοντας την πίεση στην πρωτεύουσα Καμπούλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Πρόσκληση στην ηγεσία των Αφγανών Ταλιμπάν απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Αγκυρας για διαμεσολάβηση στην αφγανική κρίση. «Οι αρμόδιοι τουρκικοί θεσμοί εργάζονται για τη διοργάνωση συνομιλιών με τους Ταλιμπάν. Ισως έχω κι εγώ την ευκαιρία να φιλοξενήσω τον άνθρωπο που θα γίνει ο ηγέτης τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στα δίκτυα CNN Turk και Kanal D. 

Η Τουρκία προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ και στην κυβέρνηση της Καμπούλ για τη διαχείριση και τη φύλαξη του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» της αφγανικής πρωτεύουσας. Η Αγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, για την επίλυση προβλημάτων όπως αυτό της ασφάλειας των οδών πρόσβασης στο αεροδρόμιο. 

Με την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Αγκυρας εμφανίζεται να συμφωνεί και η κυβέρνηση του Πακιστάν. «Η καλύτερη λύση θα ήταν οι Ταλιμπάν και η Τουρκία να συνάψουν απευθείας διάλογο για να συζητήσουν τις προτάσεις τους για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ», είπε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν.

Στο μεταξύ, τη στρατηγικής σημασίας πόλη Γάζνι, 150 χλμ. νοτίως της Καμπούλ, κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, στενεύοντας τον κλοιό τους γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού. Η απώλεια της Γάζνι, της δέκατης κατά σειράν επαρχιακής πρωτεύουσας που πέφτει στα χέρια των Ταλιμπάν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αποτελεί σοβαρό πλήγμα κατά της κυβέρνησης Γάνι. Η πόλη ελέγχει τον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καμπούλ με το εύφορο νότιο Αφγανιστάν. Τη Δευτέρα, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Πουλ ελ Κούμρι, 160 χλμ. βορείως της Καμπούλ, η οποία βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο προς το βόρειο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή