Σφοδρή σύγκρουση για τα εκλογικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Σφοδρή σύγκρουση για τα εκλογικά δικαιώματα στις ΗΠΑ

Ο έλεγχος του Κογκρέσου το 2022 ενδέχεται να κριθεί εξ ολοκλήρου από την αναδιαμόρφωση των περιφερειών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ σχετικά με το νομοσχέδιο των εκλογικών δικαιωμάτων, καθώς το Ομοσπονδιακό Γραφείο Απογραφής ανακοίνωσε χθες τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα της δημογραφικής του καταγραφής σε επίπεδο επαρχίας. Η απογραφή πυροδοτεί μια εκ νέου κομματική σύγκρουση σχετικά με την ανακατανομή του εκλογικού χάρτη, καθώς οι ισορροπίες του Κογκρέσου ενδέχεται να κριθούν από μια κλωστή. Με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο έλεγχος της αίθουσας το 2022 ενδέχεται να κριθεί εξ ολοκλήρου από την αναδιάρθρωση του Κογκρέσου, ενώ παράλληλα παραδοσιακά συντηρητικές πολιτείες, όπως το Τέξας και η Φλόριντα, προσθέτουν νέες έδρες μέσω της αναδιανομής.

Στη δεκαετία που έχει περάσει από τον τελευταίο γύρο σύνθεσης του εκλογικού χάρτη, δύο αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν ήδη ανατρέψει το σκηνικό για τους Δημοκρατικούς, τις ομάδες δικαιωμάτων ψήφου και τους ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι αντιστέκονται στον τρόπο που πραγματοποιείται η αναδιαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών (gerrymandering), θεωρώντας πως ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς και υποβαθμίζει τις μειονότητες. 

Περιοριστικοί νόμοι

Από τις προεδρικές εκλογές του 2020, δεκάδες Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες εισήγαγαν και ψήφισαν περιοριστικούς νόμους ψήφου, έπειτα από εντολή του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να διαδίδει τη φήμη της νοθευμένης εκλογικής διαδικασίας. Πρόσφατες αναθεωρήσεις των εκλογικών νόμων που ψηφίστηκαν στην Τζόρτζια, στη Φλόριντα και στη Μοντάνα έχουν εξοργίσει τους Δημοκρατικούς, καθώς, μεταξύ άλλων, περιορίζουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου. 

«Στις ΗΠΑ σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες των πιο σαρωτικών και συντονισμένων επιθέσεων στα δικαιώματα ψήφου από την εποχή του Τζιμ Κρόου», δήλωσε προχθές ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, ο οποίος σχεδιάζει να φέρει ένα συνεκτικό νομοσχέδιο δικαιωμάτων ψήφου ενώπιον της αίθουσας για ψηφοφορία έπειτα από το πέρας των θερινών διακοπών. Τα σχόλια του Σούμερ ήρθαν αφότου η προσπάθειά του να προωθηθεί στη Γερουσία η συζήτηση για το αποκαλούμενο «For The People Act» συνάντησε πολεμική από την πλευρά του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τεντ Κρουζ.

Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση αναμένεται να λάβει χώρα στο Τέξας, όπου οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τα δύο τμήματα της νομοθετικής Βουλής καθώς και το γραφείο του κυβερνήτη, και έχουν δεσμευθεί να πραγματοποιήσουν σύντομα ειδική νομοθετική συνεδρίαση με στόχο τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών. Το Τέξας έχει μακρά ιστορία εκλογικών διακρίσεων – μόλις το 2017, δύο εκλογικές περιφέρειες του Κογκρέσου κρίθηκαν άκυρες από ομοσπονδιακό δικαστήριο καθότι θεωρήθηκε πως ο τρόπος κατανομής τους καταπιέζει, εκ προθέσεως, την ψήφο των μειονοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή