Φονικές πλημμύρες σε Τουρκία και Βόρεια Κορέα

Φονικές πλημμύρες σε Τουρκία και Βόρεια Κορέα

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, αυτή τη φορά με σφοδρές καταιγίδες, πλήττει την Τουρκία σε περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις σε αρκετούς οικισμούς, προκαλώντας τον θάνατο εννέα ανθρώπων στην Κασταμονή, ενώ αγνοείται μία γυναίκα στην επαρχία Μπαρτίν. Ενώ συνεχίζονται οι εκκενώσεις ορισμένων περιοχών, η τουρκική ερυθρά ημισέληνος βρίσκεται στην περιοχή για να βοηθήσει όσους επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή.

Στην επαρχία Μπαρτίν, μεγάλος αριθμός σπιτιών και επιχειρήσεων πλημμύρισε μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στην Κασταμονή, σύμφωνα με δήλωση του Δήμου Σαταζεϊλτίν. Στην Ουλούς, μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές, η 85χρονη Αριφέ Ουνάλ αγνοείται μετά την καταστροφή του σπιτιού της. Ομάδες της χωροφυλακής, του λιμενικού και της αρχής διαχείρισης καταστροφών και έκτακτης ανάγκης (AFAD) συνεχίζουν τις έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν και κάτοικοι. Περίπου 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές και 15 στεγάστηκαν προληπτικά σε κοιτώνα, ανέφερε η AFAD. Δεκατρείς ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τα οχήματά τους ανατράπηκαν και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ υπήρξαν διακοπές ρεύματος σε συνολικά δώδεκα χωριά της επαρχίας. 

Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και στο Αγιαντζίκ της επαρχίας Σινόπ, ενώ αρκετά σπίτια κατέρρευσαν λόγω των πλημμυρών. Δεκαεννέα άτομα που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους διασώθηκαν με δύο ελικόπτερα, ανέφερε η διοίκηση του λιμενικού. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η απομάκρυνση των περίπου 70 ατόμων που παραμένουν εγκλωβισμένα στο χωριό Αβντουλού. Το υπουργείο Αμυνας δήλωσε επίσης ότι στρατιωτικά ελικόπτερα βρίσκονται στην περιοχή για να μεταφέρουν τους κατοίκους σε ασφαλείς περιοχές και νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε τους κατοίκους της Κασταμονής, του Μπαρτίν και της Σινώπης να μην εγκαταλείψουν τις ασφαλείς ζώνες και να αποφύγουν τη χρήση δρόμων κοντά σε πλημμυρισμένες περιοχές.

Εντονες βροχοπτώσεις πλήττουν και τη Βόρεια Κορέα όπου ο πρωθυπουργός της χώρας ταξίδεψε στις πληγείσες περιοχές κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών στη χώρα επιδεινώνεται λόγω των ελλιπών υποδομών και της φτώχειας, ενώ έχει γίνει πιο ευάλωτη στις πλημμύρες λόγω της αποψίλωσης των δασών. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Βόρειας Κορέας, Κιμ Τοκ Χουν, επισκέφθηκε τμήματα της επαρχίας της νότιας Χαμγκιόνγκ.

Πλάνα του KCTV που μεταδόθηκαν την Κυριακή έδειξαν κατεστραμμένες γέφυρες, σπίτια πλημμυρισμένα έως τις στέγες, ενώ 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και «εκατοντάδες εκτάρια καλλιεργήσιμης γης» βυθίστηκαν. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποφάσισε οικονομική υποστήριξη της νότιας Χαμγκιόνγκ για να βοηθήσει την ανάκαμψή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή