ΗΠΑ: Δοκιμάζεται η ενότητα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Δοκιμάζεται η ενότητα των Δημοκρατικών

Οι μετριοπαθείς δυσανασχετούν με τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, ενώ οι αριστεροί ζητούν περισσότερα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μπορεί η ψήφιση από τη Γερουσία, την περασμένη Τρίτη, του πακέτου μέτρων για τις υποδομές, ύψους ενός τρισ. δολαρίων, να ήταν κάτι σαν ψήφος εμπιστοσύνης στον Τζο Μπάιντεν και μια δικαίωση της επιμονής του για διακομματική συναίνεση, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μπροστά του μία ακόμη δυσκολότερη πρόκληση: να εξασφαλίσει την ενότητα του κόμματός του.

Καθώς η Γερουσία είναι διχασμένη 50-50 μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κόμμα του προέδρου διαθέτει μόνο οριακή πλειοψηφία, ο δρόμος για την προώθηση της νομοθετικής του ατζέντας είναι ολισθηρός. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος είναι ανήσυχη, καθώς υποπτεύεται ότι η προώθηση του νόμου για τις υποδομές μπορεί να έχει ως αντίτιμο τον περιορισμό των κοινωνικών προγραμμάτων – πέραν της μνησικακίας για την ήττα της στις τοπικές εκλογές του Κλίβελαντ από έναν εκπρόσωπο του κομματικού κατεστημένου.

Αρκετοί μετριοπαθείς γερουσιαστές και βουλευτές έχουν υπονοήσει ότι μπορεί να μην ψηφίσουν τελικά το νομοθετικό πακέτο των 3,5 τρισ. δολαρίων που προορίζεται για κοινωνικά προγράμματα. «Είμαι ανοιχτή σε διάλογο, αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις όπως για την καθολική υγειονομική κάλυψη των παιδιών, αλλά ως δημοσιονομικά υπεύθυνη δεν μπορώ να πω “ναι” σε δαπάνες ύψους 3,5 τρισ. προτού διαβάσω το κείμενο», δήλωσε η βουλευτής του Μίσιγκαν, Ελίσα Σλότκιν. Οι αριστεροί βουλευτές φοβούνται ότι μετά την υπογραφή του νόμου για τις υποδομές, μετριοπαθείς Δημοκρατικοί όπως οι γερουσιαστές Τζον Μάντσιν και Κίρστεν Σίνεμα θα πουν ότι έκαναν το καθήκον τους και στη συνέχεια θα αποδυναμώσουν το πακέτο για τις κοινωνικές δαπάνες. Ο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του θα χρειαστεί να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, για να αποτρέψουν το επαπειλούμενο ρήγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή