Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» πιέζει έντονα τις ΗΠΑ

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» πιέζει έντονα τις ΗΠΑ

Σύσταση FDA για εμβολιασμό εγκύων και γυναικών που θηλάζουν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους ενέκρινε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Την ίδια στιγμή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με νέα οδηγία τους, συνιστούν στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, επισημαίνοντας ότι τα σκευάσματα είναι απολύτως ασφαλή και για αυτές. 

Η «Δέλτα» έχει αποκτήσει νέα ορμή όμως στις ΗΠΑ και ήδη η πολιτεία του Τέξας βρίσκεται επί ξυρού ακμής, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν από τις νέες εισαγωγές ασθενών με COVID, που την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασαν τις 10.000. Σε 53 νοσοκομεία του Τέξας οι ΜΕΘ δεν έχουν άλλες ελεύθερες κλίνες. 

Στο 20% των αμερικανικών νοσοκομείων που διαθέτουν ΜΕΘ οι κλίνες των μονάδων είναι καλυμμένες κατά 95%. Δύο νοσοκομεία, εξάλλου, αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν μεγάλες σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο για να υποδέχονται τους νέους ασθενείς. Για να προλάβει τα χειρότερα, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δασκάλων και προσωπικού των σχολείων. Οι μη εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαία τεστ. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, εκατομμύρια εμβόλια των οποίων πλησιάζει η ημερομηνία λήξης κινδυνεύουν να μείνουν αχρησιμοποίητα λόγω της απροθυμίας μερίδας του πληθυσμού να εμβολιαστεί.

Ενα ακόμα θλιβερό ρεκόρ θανάτων κατέρριψε χθες η Ρωσία, με 808 νεκρούς από COVID εντός 24 ωρών. Η έξαρση της πανδημίας στην Ιαπωνία κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, Σιγκέρου Ομι, δήλωσε ότι θα τα εισηγηθεί τόσο για το Τόκιο όσο και για άλλες περιοχές. 

Την ίδια ώρα, η Νέα Ζηλανδία, που διαχειρίστηκε με επιτυχία την υγειονομική κρίση της τελευταίας διετίας, ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορά της, που παραμένουν ερμητικά κλειστά σχεδόν για όλους από τον Μάρτιο του 2020. Ομως, δυνατότητα εισόδου στη χώρα θα έχουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν δεσμεύτηκε να διατηρήσει τον στόχο των μηδενικών κρουσμάτων. «Οπως συνέβη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μετά την πανδημία οι διεθνείς μετακινήσεις δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιες. Η κατάσταση αλλάζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε, να αποκτήσουμε μια νέα κανονικότητα», τόνισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.

Εξαρση στο Ισραήλ

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ, που τις τελευταίες ημέρες καταγράφει πρωτόγνωρη έξαρση των λοιμώξεων, επέκτεινε το πρόγραμμα υποχρεωτικών τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να είναι δυνατή η είσοδος σε σχολεία, πισίνες, γυμναστήρια και ξενοδοχεία, σε όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των τριών ετών. Ταυτόχρονα η χώρα προετοιμάζεται για την επέκταση του προγράμματος ενισχυτικής δόσης εμβολίου ακόμα και σε όσους είναι άνω των 40 ετών, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Ναχμάν Ας, τονίζοντας ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εφόσον αποφασιστεί αυτό, η επαναληπτική δόση θα αρχίσει να χορηγείται την Κυριακή.  

Τέλος, σε καθεστώς lockdown τέθηκε χθες και για μία εβδομάδα η πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έπειτα από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή