ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Και ο Εμ. Μακρόν θα απόσχει από τη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού

Το Παρίσι κάνει λόγο για φαινόμενα αντισημιτισμού στη Διάσκεψη του Ντέρμπαν

Γαλλία: Και ο Εμ. Μακρόν θα απόσχει από τη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού

Την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να μποϊκοτάρει τη φετινή διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού, γνωστή ως Διάσκεψη του Ντέρμπαν, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο της γαλλικής προεδρίας, επικαλούμενο ανησυχίες περί αντισημιτισμού.

Η τέταρτη σύνοδος της Διάσκεψης του Ντέρμπαν (που έχει πάρει το όνομά της από την πρώτη διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού στη νοτιοαφρικανική πόλη το 2001) είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ήδη η αμφιλεγόμενη διάσκεψη έχει δει το κύρος της να πλήττεται σημαντικά καθώς αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς έχουν ανακοινώσει ότι θα απόσχουν.

Πλέον σε αυτές προστίθεται και η Γαλλία, με το γραφείο του προέδρου Μακρόν να δηλώνει την Παρασκευή ότι τα ψηφίσματα της διάσκεψης έχουν κατά παρελθόν επιδείξει αντισημιτικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, κατήγγειλε τον Ιούλιο τη Διάσκεψη του Ντέρμπαν ως φόρουμ που ταυτίζει τον Σιονισμό με τον ρατσισμό, ζητώντας από χώρες και οργανισμούς να απόσχουν από τη φετινή σύνοδο ώστε αυτή να μην πραγματοποιηθεί, καθώς «είναι ένα αντισημιτικό γεγονός με τη χειρότερη έννοια που προωθεί το μίσος και τη συκοφαντία».

Πηγή: Reuters, Times of Israel