Αφγανιστάν: Και η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Και η πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στα χέρια των Ταλιμπάν

Άκαρπες προς το παρόν οι προσπάθειες του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο τη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσε αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.

«Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ», δήλωσε ο Αφζάλ Χαντίντ, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαλχ, προσθέτοντας ότι η πόλη φαίνεται πως έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση.

«Όλα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έφυγαν από την πόλη Μαζάρ», δήλωσε, παρότι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονται μόνο 11 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Καμπούλ, στην οποία σημειώνεται αθρόα συρροή προσφύγων από τις κατεχόμενες απο τους Ταλιμπάν περιοχές.

Ο πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γκάνι ανέφερε σε διάγγελμά του ότι προχωρεί σε διαβουλεύσεις με φυλάρχους για την αναδιοργάνωση του εθνικού αφγανικού στρατού.

Παράλληλα το Κατάρ συνεχίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται η παραμικρή πρόθεση των ακραίων Ισλαμιστών για κάποια ανακωχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή