Καταρρέει η αφγανική κυβέρνηση, σκηνές χάους στην Καμπούλ

Καταρρέει η αφγανική κυβέρνηση, σκηνές χάους στην Καμπούλ

Για συμφωνία με σκοπό να υπάρξει ειρηνική μετάβαση εξουσίας στους Ταλιμπάν έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, διαβεβαιώνοντας ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συμφωνία με σκοπό να υπάρξει ειρηνική μετάβαση εξουσίας στους Ταλιμπάν έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, διαβεβαιώνοντας ότι η Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση.

Επικεφαλής μίας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ είναι πιθανόν να οριστεί ο Αλί Άχμαντ Τζαλαλί, ένας ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ανέφεραν τρεις διπλωματικές πηγές σήμερα, την ώρα που οι Ταλιμπάν έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν οι Ταλιμπάν έχουν δώσει το τελικό «ναι» στον διορισμό του Τζαλαλί, όπως είχε θεωρηθεί ως ένα ενδεχομένως αποδεκτό πρόσωπο για την επίβλεψη της μετάβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις πηγές.

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης και φυλακής του Μπαγκράμ στα προάστεια της Καμπούλ.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα υπήρξε το επίκεντρο του πολέμου ενάντια στους Ταλιμπάν και την αλ – Κάϊντα επί περίπου 20 έτη.

 

Αμερικανικές δυνάμεις είχαν εγκατασταθεί για πρώτη φορά εκεί τον Δεκέμβριο του 2001 και το Μπαγκράμ μετεξελίχθη σε μία τεράστια βάση δυναμικότητος περίπου 10.000 στρατιωτών.

Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ είχαν άπαντες επισκεφθεί τη συγκεκριμένη βάση σε περιόδους της προεδρικής θητρείας τους

Περικυκλωμένη πόλη

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», είπε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών.

«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

 

Νωρίτερα, εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν (Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ) δήλωσε στο BBC ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας.

«Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι είπε επίσης σε ένα βιντεομήνυμα, που ανήρτησε στο Facebook ότι εκείνος, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εγγυάται την ασφάλεια της Καμπούλ.

Στο προεδρικό Μέγαρο οι Ταλιμπάν;

Ανέφερε, επιπλέον, ότι έχει γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοχαμάντι.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για τη «διεξαγωγή συνομιλιών» με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα, επίσης, με το Al Arabiya, το γραφείου του προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι είπε σήμερα πως η κατάσταση στην Καμπούλ βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες εντός της πόλης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ωστόσο, στην Καμπούλ επικρατεί αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Χάος και ανασφάλεια στην πόλη

Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο, περιγράφουν κάτοικοι.

«Ορισμένοι άφησαν τα κλειδιά στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να περπατούν προς το αεροδρόμιο», είπε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς.

Ένας άλλος ανέφερε: «Ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του υπό τον φόβο να ξεσπάσουν μάχες».

Δημοσιογράφος του BBC μεταφέρει ως εξής το κλίμα στην αφγανική πρωτεύουσα: 

«Πολλά καταστήματα και αγορές είναι κλειστές και πολλοί κάτοικοι λένε ότι ποτέ δεν ήταν πιο ανήσυχοι. 

Πολλά κυβερνητικά κτίρια είναι επίσης κλειστά και σε ορισμένες περιπτώσεις στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους. 

Μικρές εκρήξεις ακούγονται σποραδικά αλλά η πηγή τους δεν έχει διευκρινιστεί».

BBC, Dpa, AFP, Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή