Αφγανιστάν: Σε ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας προσβλέπουν πλέον Ταλιμπάν και κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Σε ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας προσβλέπουν πλέον Ταλιμπάν και κυβέρνηση

Άρον-άρον κλείνουν οι πρεσβείες στην αφγανική πρωτεύουσα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση. Παράλληλα αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης σπεύδει σε συνομιλίες με τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχάιλ Σαχίν υπογράμμισε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια προοπτική παρουσίασε νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ.

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, μεταβαίνει την Κυριακή στο Κατάρ για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Κλείνουν οι πρεσβείες

Στο μεταξύ οι ξένες αποστολές απομακρύνονται άρον άρον από την αφγανική πρωτεύουσα. Η Γερμανία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ότι έκλεισε την πρεσβεία της και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Τα ελικόπτερα πάνε κι έρχονται στον ουρανό της Καμπούλ μεταφέροντας προσωπικό και Αφγανούς εργαζομένους των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο αεροδρόμιο της πόλης, στο οποίο σπεύδουν μεταγωγικά αεροσκάφη για να τους απομακρύνουν.

Αφγανιστάν: Σε ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας προσβλέπουν πλέον Ταλιμπάν και κυβέρνηση-1

Σύμφωνα με τους Sunday Times, που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο, η Βρετανία σκοπεύει να μεταφέρει εκτός της Καμπούλ τον πρέσβη της Λόρι Μπρίστοου και όλο το προσωπικό, χωρίς να διατηρήσει διπλωματική παρουσία στην αφγανική πρωτεύουσα.

«Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι Ταλιμπάν θα σεβαστούν τις εγγυήσεις» που έδωσαν, εξηγεί μια πηγή.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας απο την Καμπούλ.

Πάντως το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή