Η επιστροφή των Ταλιμπάν και η στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία

Η επιστροφή των Ταλιμπάν και η στήριξη της Ελλάδας στην Τουρκία

Ήττα της Δύσης, προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» σε μια εύφλεκτη περιοχή όπου υπάρχουν και χώρες που διαθέτουν ή επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ερωτηματικά για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήττα της Δύσης, προβληματισμός για την «επόμενη μέρα» σε μια εύφλεκτη περιοχή όπου υπάρχουν και χώρες που διαθέτουν ή επιδιώκουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ερωτηματικά για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία και, ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών ροών και προς την Ελλάδα.

Αυτές είναι μερικές από τις πολλές πτυχές της δραματικής εξέλιξης στο Αφγανιστάν όπου η ολική και απρόσμενα ταχεία επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία αλλάζει το γεωπολιτικό σκηνικό.

ΗΠΑ και Ευρώπη αμήχανες παρακολουθούν την πλήρη κατάρρευση του προηγούμενου κσθεστωτος και τη διαφυγή του προέδρου στο Τατζικιστάν, ενώ εύλογα ανησυχούν για τις σχέσεις της Καμπούλ υπό τους Ταλιμπάν, με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Τα ερωτήματα πολλά. Μεταξύ αυτών το αν θα επιδιώξουν οι Ταλιμπάν τη διεθνή νομιμότητα και αποδοχή από τη Δύση, το κατά πόσον η επιστροφή τους στην εξουσία σηματοδοτεί και ενίσχυση της Αλ Κάιντα, το αν θα σημειωθεί μαζική έξοδος προσφύγων μεταξύ των οποίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχουν και τρομοκρατικά στοιχεία, και φυσικά αν και σε ποιο βαθμό θα διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Αλ Κάιντα έχει παρουσία σε τουλάχιστον 15 αφγανικές επαρχίες και παρά την κατ’ αρχήν συμφωνία των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν την εκπαίδευση και τη δράση «τρομοκρατών, περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, που θα απειλούσαν την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων» τους, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσουν ή θα μπορέσουν να την τηρήσουν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των Βρυξελλών σε μια φάση όπου η ΕΕ δείχνει μάλλον απροετοίμαστη.

Επίσης, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ενθαρρύνει τη στοχευμένη στήριξη της γειτονικής Τουρκίας για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων μέρος του οποίου αναπόφευκτα θα περάσει και στην ελληνική επικράτεια.

Η θετική στάση της Αθήνας σε ένα μείζον ζήτημα που θα απασχολήσει έντονα τον Ταγίπ Ερντογάν το αμέσως επόμενο διάστημα, μονο θετικά μπορεί να επηρεάσει και τις διμερείς σχέσεις.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο μεταναστευτικό σκηνικό για τις χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα, ενώ η ενίσχυση του ακραίου ισλαμισμού στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλει τον εκ μέρους της χώρας μας έγκαιρο σχεδιασμό σε πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή