Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την απόσυρση των στρατευμάτων μας

Μπάιντεν: Δεν μετανιώνω για την απόσυρση των στρατευμάτων μας

O Πρόεδρος Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν λέγοντας ότι σκοπός της αποστολής των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η οικοδόμηση ενός κράτους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πρόεδρος Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν λέγοντας ότι σκοπός της αποστολής των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η οικοδόμηση ενός κράτους. 

Στο διάρκειας περίπου 20 λεπτών διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν:

  • Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν λέγοντας ότι σκοπός της αποστολής των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η οικοδόμηση ενός νέου κράτους. «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν είχε στόχο ποτέ την οικοδόμηση κράτους. Δεν είχε ποτέ στόχο την ίδρυση ενιαίας, κεντροποιημένης δημοκρατίας», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο μοναδικός στόχος «παραμένει σήμερα και ήταν πάντα η αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος».
  • Δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να τερματίσει την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. «Η Κίνα και η Ρωσία ‘θα ήθελαν πολύ’ οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν», υποστήριξε.
  • Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στην αμερικανική αποστολή υπήρξαν και πολλές λάθος κινήσεις.
  • Αναγνώρισε επίσης ότι το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν» και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν στον αφγανικό στρατό «όλες τις δυνατές επιλογές» για να πολεμήσει τους Ταλιμπάν. «Τους δώσαμε όλες τις δυνατότητες να καθορίσουν το μέλλον τους», δήλωσε προσθέτοντας ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν, και δεν θα έπρεπε, να διεξαγάγουν έναν πόλεμο και να πεθάνουν σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν έχουν τη θέληση να πολεμήσουν οι αφγανικές δυνάμεις».
  • Τόνισε ότι δεν πρόκειται να διατάξει τα αμερικανικά στρατεύματα να συνεχίσουν να μάχονται σε έναν ατέλειωτο εμφύλιο πόλεμο.
  • «Ξέρω ότι η απόφασή μου θα καταστεί αντικείμενο κριτικής, αλλά δεν πρόκειται να την επιρρίψω σε κανέναν άλλο Πρόεδρο», πρόσθεσε.
  • Προειδοποίησε ωστόσο ότι η αμερικανική απάντηση θα αλλάξει «εάν οι Ταλιμπάν χτυπήσουν τον λαό μας». «Oι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν τους πολίτες τους με συντριπτική δύναμη, εάν χρειαστεί», ανέφερε,

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Μπάιντεν:

  • Περιέγραψε ως αμφότερα επιτυχή τόσο το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας όσο και την απομάκρυνση του προσωπικού και δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ασφαλή απομάκρυνση και άλλων συμμάχων.
  • Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται (να υποστηρίξουν) «τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια» στο Αφγανιστάν. χαρακτηρίζοντας τις σκηνές που εκτυλίσσονται εκεί «σπαρακτικές».

Μόλις τελείωσε το διάγγελμά του, ο Μπάιντεν αναμενόταν να επιστρέψει στο Καμπ Ντέιβιντ, την εξοχική κατοικία των Αμερικανών Προέδρων.

Διαβάστε ακόμη: Ταλιμπάν: Ποιοι είναι, πώς δημιουργήθηκαν, τι πρεσβεύουν

Πικρή ομολογία από Βερολίνο

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έκανε λόγο για συλλογική αποτυχία στο Αφγανιστάν, αποτυχία τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο κ. Μάας στο Βερολίνο.

«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε ο Μάας.

Ο αριθμός των αποχωρούντων Γερμανών υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη: Το χάος στην Καμπούλ από δορυφόρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή