ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Αντιμέτωπη με κυρώσεις της Ε.Ε.

Εξέπνευσε χθες η προθεσμία σχετικά με την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος για τους δικαστές

Πολωνία: Αντιμέτωπη με κυρώσεις της Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εξέπνευσε χθες η προθεσμία που είχε λάβει η πολωνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατάργηση του πειθαρχικού σώματος για τους δικαστές, που έχει κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), είχε δηλώσει στις 7 Αυγούστου ότι η κυβέρνηση της χώρας θα διέλυε το σώμα στην παρούσα μορφή του «και με τον τρόπο αυτόν η υφιστάμενη αντιπαράθεση θα εξαλειφθεί». 

Σκληρή στάση

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο –και κυρίως το μικρό κόμμα «Ενωμένη Πολωνία», με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο– έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην Ε.Ε. Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση για το τι θα έκανε το κόμμα του σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμμορφωνόταν με την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Ε.Ε., ο κ. Ζιόμπρο δήλωσε ότι «υπάρχουν όρια στους συμβιβασμούς».

Σύμφωνα με αρμόδιους εκπροσώπους της Κομισιόν, η σχετική επιστολή που θα επιβεβαίωνε την πρόθεση συμμόρφωσης της Βαρσοβίας δεν είχε φτάσει στις Βρυξέλλες έως χθες το απόγευμα. Η αντίδραση της Επιτροπής αναμένεται στην τακτική ενημέρωση σήμερα. Σημειώνεται ότι ειδικοί επί του θέματος έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον η κατάργηση του πειθαρχικού σώματος επαρκεί για να συμμορφωθεί η Πολωνία με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι διαδοχικές απόπειρες του PiS –από το 2015 και μετά– για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης έχουν εγείρει πολλαπλές ενστάσεις στις Βρυξέλλες και τρεις παρεμβάσεις από το Λουξεμβούργο (έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).

Η υπόθεση του πειθαρχικού σώματος, ωστόσο, που θεσμοθετήθηκε πέρυσι, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ευρωπαϊκή νομική τάξη, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας αμφισβήτησε ευθέως, τον περασμένο μήνα, τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του ζητήματος. Το ανώτατο δικαστικό σώμα της Πολωνίας απαρτίζεται κυρίως από δικαστές που έχουν διοριστεί από το κυβερνών κόμμα.