Αφγανιστάν: Πώς θα κυβερνήσουν οι νικητές του πολέμου

Αφγανιστάν: Πώς θα κυβερνήσουν οι νικητές του πολέμου

Το σενάριο για ένα είδος Ταλιμπάν Lite δεν πείθει όσους ανατριχιάζουν ενθυμούμενοι το ζοφερό παρελθόν τους

αφγανιστάν-πώς-θα-κυβερνήσουν-οι-νικη-561467776

Βλέποντας τον Σουχάιλ Σαχίν στην εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC το μεσημέρι της Κυριακής, είχε κανείς την αίσθηση ότι παρακολουθεί έναν εκπρόσωπο του πολιτικού Ισλάμ, κάποιον που θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν ή στους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Αιγύπτου. Μιλώντας σε αρκετά καλά αγγλικά από την Ντόχα, ο επίσημος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες αντεκδίκησης εναντίον των προηγούμενων αξιωματούχων, αντιθέτως θα τους χορηγηθεί αμνηστία, μάλιστα κάποιοι από αυτούς μπορεί να κληθούν να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, ότι θα υπάρξουν «ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» (αν και έσπευσε να συμπληρώσει: «στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου») και ότι οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν, να εργάζονται και να κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς ανδρική συνοδεία «αρκεί να φορούν τη χιτζάμπ» (μαντίλα).

Το σενάριο κάποιου είδους Talib Lite, όπως έχει πολιτογραφηθεί στα αμερικανικά μέσα, είναι δύσκολο να πείσει όσους ανατριχιάζουν ενθυμούμενοι το ζοφερό παρελθόν του κινήματος όταν κυβερνούσε το Αφγανιστάν, από το 1996 μέχρις ότου ανατραπούν από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους, το 2001: δημόσιοι απαγχονισμοί, ακρωτηριασμοί και λιθοβολισμοί μέχρι θανάτου, απαγόρευση στις γυναίκες να σπουδάζουν ή να εργάζονται (εκτός από τις νοσοκόμες), απαγόρευση της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, καταστροφή των περίφημων αγαλμάτων του Βούδα στην κοιλάδα Μπαμπιγιάν κ.λπ. Εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις του Σαχίν, οι ομοϊδεάτες του στη Χεράτ ήδη απαγόρευσαν στις φοιτήτριες να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο και τις έστειλαν σπίτι τους εν αναμονή της μεγάλης συνέλευσης των μουλάδων, που θα αποφασίσει για την τύχη τους στην Κέτα του Πακιστάν. 

Αφγανιστάν: Πώς θα κυβερνήσουν οι νικητές του πολέμου-1

Για τους Αμερικανούς, η βασική κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί στους Ταλιμπάν είναι να μη γίνει ξανά το Αφγανιστάν ορμητήριο της Αλ Κάιντα ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης. Γεγονός είναι ότι από την ίδρυσή τους οι Ταλιμπάν δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τζιχάντ εναντίον των ΗΠΑ και αν έδωσαν άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν γιατί του χρωστούσαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην τζιχάντ κατά των Σοβιετικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή