Σταϊνμάγερ: Όνειδος για τη Δύση οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σταϊνμάγερ: Όνειδος για τη Δύση οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι «ένα όνειδος για τη Δύση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σκηνές απόγνωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είναι «ένα όνειδος για τη Δύση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ενώ η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σήμερα τον τερματισμό της αναπτυξιακής αρωγής της προς το Αφγανιστάν.

«Οι εικόνες απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ένα όνειδος για την πολιτική Δύση», υπογράμμισε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους, επιμένοντας στην «ανθρώπινη τραγωδία» την οποία βιώνουν οι Αφγανοί, που επιχειρούν απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, και «για την οποία είμαστε συνυπεύθυνοι».

Είναι «μια πολιτική τομή που μας συγκλονίζει και θα αλλάξει τον κόσμο», υπογράμμισε επίσης ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η Γερμανία, η οποία, όπως και οι άλλες δυτικές χώρες, προσπαθεί μέσα στο χάος να οργανώσει μια επιχείρηση εκκένωσης, «οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ασφάλεια» των υπηκόων της «καθώς και όλων των Αφγανών που επί χρόνια τους υποστήριξαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ δήλωσε επίσης σήμερα πως η Γερμανία σταματά την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ο Μίλερ δήλωσε πως η προτεραιότητα τώρα είναι να απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν όλο το προσωπικό που βοήθησε τους Γερμανούς. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό από τη γερμανική αρωγή των 250 εκατ. ευρώ που είχε δεσμευτεί φέτος για το Αφγανιστάν, αν και μπορεί να έχει διατεθεί στη χώρα αυτή χρηματοδότηση από άλλες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS,DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή