«Με έκανε να γελάσω» – Η αντίδραση Ταλιμπάν σε ερώτηση για τα δικαιώματα των γυναικών

«Με έκανε να γελάσω» – Η αντίδραση Ταλιμπάν σε ερώτηση για τα δικαιώματα των γυναικών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των Ταλιμπάν έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανησυχία για το μέλλον του Αφγανιστάν και ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα. Η ανησυχία επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση μαχητή Ταλιμπάν, ο οποίος ξέσπασε σε γέλια όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε on camera, αν στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής γυναίκες.

Το στέλεχος των Ταλιμπάν τόνισε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα βασίζονται στη Σαρία, ενώ όταν ερωτήθηκε για τον αν θα μπορούν να ψηφίζουν και να εκλέγονται… γέλασε. Μαζί του γέλασαν και οι άλλοι δύο μαχητές Ταλιμπάν που βρίσκονταν στο πλευρό του. Ζήτησε μάλιστα από τον εικονολήπτη να σταματήσει να μαγνητοσκοπεί.

Την ανησυχία του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του OHE Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν».

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα», τόνισε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα «που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή