Μεγαλώνει η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

Μεγαλώνει η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

Με ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια, το Πεκίνο «απαντά στις προκλήσεις», ενώ η Ταϊπέι δηλώνει ότι δεν θα πέσει όπως το Αφγανιστάν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TΑΪΠΕΪ. Η Κίνα πραγματοποίησε αεροπορικές και θαλάσσιες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν ως απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε «εξωτερική παρέμβαση και προκλήσεις από τις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν». Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), Κολ Σι Γι, πολεμικά πλοία, ανθυποβρυχιακά και μαχητικά αεροσκάφη εστάλησαν στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ταϊβάν την Τρίτη. Οι ασκήσεις έγιναν στo πλαίσιo αύξησης της κινεζικής στρατιωτικής δραστηριότητας προς την Ταϊβάν εδώ και πάνω από ένα χρόνο και έπειτα από πρόσφατες διελεύσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών στρατιωτικών σκαφών κοντά και μέσα από αμφισβητούμενες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

«Η Ταϊβάν δεν θα πέσει όπως το Αφγανιστάν σε περίπτωση επίθεσης», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ Τσανγκ, προειδοποιώντας εμμέσως την Κίνα να μην «παραπλανηθεί» και πιστέψει ότι μπορεί να καταλάβει αμαχητί το νησί. Η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων και η ταπεινωτική φυγή του προέδρου του, Ασράφ Γκάνι, πυροδότησαν μια συζήτηση στην Ταϊβάν σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση κινεζικής εισβολής και εάν οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση της χώρας.

Ερωτηθείς εάν η πρόεδρος ή ο πρωθυπουργός θα φύγουν σε περίπτωση που «ο εχθρός βρισκόταν προ των πυλών» όπως στο Αφγανιστάν, ο Σου είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνταν ούτε τη σύλληψη ούτε τον θάνατο όταν η Ταϊβάν είχε δικτατορία και βρισκόταν υπό στρατιωτικό νόμο. «Πρέπει να φυλάξουμε αυτήν τη χώρα και αυτήν τη γη και να μην είμαστε σαν ορισμένους που εκθειάζουν το κύρος του εχθρού και υποτιμούν την αποφασιστικότητά μας. Αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν έδειξε ότι εάν μια χώρα βρίσκεται σε εσωτερικό χάος, καμία εξωτερική βοήθεια δεν θα κάνει τη διαφορά και ότι οι Ταϊβανέζοι πρέπει να πιστεύουν στη γη τους και ότι μπορούν να την υπερασπιστούν», πρόσθεσε ο Σου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή